на живо

Тихомир Иванов на финал на световното в Лондон

Българският лекоатлет постигна нов личен рекорд

Lap.bg

Българският състезател в скока на височина Тихомир Иванов се класира за финала на световното първенство в Лондон. Плевенчанинът успя да преодолее 2,31 м, което е личен негов рекорд. През сезона той успя да запише 2,30 м на европейското отборно първенство във Ваасе. 

Българинът покри квалификационния норматив от втори опит, след като по-рано бе преодолял съответно 2,17 м, 2,22 м, 2,26 м и 2,29 м. 

Той успя да преодолее първата и втората височина без проблем. На 2,26 м и 2,29 м първоначално направи грешка, но при вторите си опити успя да се поправи. 

Снимка: Lap.bg

Още петима състезатели успяха да преодолеят квалификационната норма от 2,31 м. Останалите места във финала се разпределиха между преодолелите 2,29 м, в зависимост от предишните им неуспешни опити.

Иванов е с четвърти резултат в квалификациите, като еднакъв с него има представителят на Германия Матеуш Пжибилко. Пред тях са вторият във вечната ранглиста - олимпийският вицешампион Мутаз Еса Баршим, световният шампион от 2013 г. Богдан Бондаренко и състезаващият се под неутрален флаг руснак Данил Лисенко.

Европейският шампион от 2012 г. Роби Грабарз също преодоля 2,31 м.

Финалът е в неделя (13 август) от 21:00 ч.

Така на финал от българския отбор се класираха двамата ни представители в скока на височина - Иванов и Мирела Демирева.

Иванов се класира на 10-и на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Той участва на световно първенство за първи път в кариерата си.