на живо

Тихомир Иванов с десето място във финала на скока на височина

Рекордно класиране за България в тази дисциплина на олимпийски игри

Getty Images

Тихомир Иванов вече е най-успешно представилият се българин в олимпийски финал в скока на височина след десето място във финала на игрите в Рио де Жанейро.

Подобно на квалификацията Иванов отново прескочи най-доброто си лично постижение - 2,29 м. Той обаче не успя да се справи с 2,33 м. 


До момента най-доброто класиране на роден състезател на олимпийски игри беше на националния ни рекордьор Георги Дъков, който завърши на 14-о място на игрите в Барселона през 1992 г.

Абсолютният дебютант на олимпийски игри Иванов започна финала с 2,22 м. Впоследствие той направи една грешка на 2,25 м., а след това се справи с тях. Тази грешка обаче му коства по-предно класиране, въпреки че той прескочи от раз 2,29 м.

22-годишният плевенчанин остави зад себе си в класирането бронзовият медалист от Световното първенство в Дегу през 2011 г. Тревор Бари (Бахама), първенецът на планетата в зала от Истанбул 2012 Димитриос Кондрокукис (Гърция) и чехът Ярослав Баба, бронзов медалист от Олимпийските игри в Атина през 2004 г.

По-рано през сезона Тихомир Иванов завърши пети във финала на европейското първенство в Амстердам. 
Снимка: Getty Images
Златният медал в скока на височина в Рио спечели световният шампион Дерек Друен (Канада) с най-висок резултат 2,38 м. Среброто е за Мутаз Еса Баршим (Катар) с 2,36 м., а бронзът извоюва Бохдан Бондаренко (Украйна) с 2,33 м.