на живо

Тодор Спасов с добро представяне на световните серии в Мостар (ВИДЕО)

Уникалното състезание по височинни скокове бе наблюдавано от близо 20 хиляди зрители

Тодор Спасов завърши на 12-то място от 14 състезатели в шестия кръг на световните серии по височинни скокове, който се проведе в град Мостар, Босна и Херцеговина. Под мястото на събитието - величественият Стари Мост, се събраха близо 20 хиляди души, които създадоха уникална атмосфера по време на надпреварата. Зрителите, които показаха, че скоковете от моста наистина са техен начин на живот, видяха феноменални изпълнения от 27 метра височина. 

Те бяха оценени с мощен рев от тълпата, която показа недвусмислено кой е нейният любимец - легендата Орландо Дюке, който обаче остана седми след финалните скокове. За наше съжаление Тодор Спасов не успя да попадне във финала. След като в петък той постигна резултат от 83,6 точки, отредил му 11-то място в квалификацията, в основното състезание Спасов направи още два скока, в които обаче имаше доста неточности. Така общият му сбор от 224,1 точки не бе достатъчен, за да победи прекия си съперник за място сред най-добрите осем - чехът Михал Навратил, който събра 320,15.

Въпреки че това не бе сред най-добрите представяния на Тошко, който изпитваше и болки в крака след лошо приводняване по време на тренировъчен скок в четвъртък, всичките му колеги се изказаха изключително ласкаво по негов адрес, заявявайки, че той постоянно прогресира в изпълненията си и опитва скокове с все по-трудни елементи.

Досегашният абсолютен хегемон в първите пет кръга на сериите - Гари Хънт, не успя да продължи перфектната си победна серия, след като получи лека контузия в тренировъчните скокове, която повлия на по-сложните му изпълнения в надпреварата. В крайна сметка британецът остана пети, а първа победа в кариерата си постигна мексикансият талант Джонатан Паредес. Той събра актив от 480,9 точки, изпреварвайки сънародника си Серхио Гусман и американеца Дейвид Колтури.

Следващият кръг е на 13 септември в Полигано а Маре, Италия. Тодор Спасов почти сигурно няма да участва в него, както и в последния кръг в Билбао на 26 септември.