на живо

Тодор Стойчев триумфира при кадетите за "Сабята на Етрополски“

По пътя си към златото той победи представители на силната американска школа

Българска Федерация Фехтовка

Тодор Стойчев от фехтовална академия "Етрополски“ триумфира в надпреварата при кадетите на турнира "Сабята на Етрополски“, валиден за Европейската купа.

По пътя си към първото място в "Асикс Арена“ сабльорът ни, под ръководството на треньора Ивайло Воденов, победи петима състезатели, представители на силната школа на САЩ, а на финала се наложи с 15:9 над Кирк Чайевски. С бронзовите отличия си тръгнаха американците Колби Харли и Олександр Кушков.

Стойчев получи златния си медал и специални поздрави лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който е патрон на състезанието. В залата беше и вицепрезидентът на Българския олимпийски комитет Любо Ганев.

Снимка: Българска Федерация Фехтовка

"През последните 3-4 месеца Тодор показа невероятен растеж с помощта на треньора си Ивайло Воденов. През октомври на старта в Унгария отпадна в боя за влизане сред първите 32. И тогава играеше сериозно, но му липсваше боева практика. Миналата седмица в Турция стана шести. Оказа се, че подобрява устремно играта си и показва висока класа, концентрация и постоянство. Представянето в София му дава сериозни шансове за отлично класиране на европейското първенство за кадети и младежи през февруари в Пореч (Хърватия), защото там няма шанс да се изправи срещу няколко силни сабльори от САЩ, Унгария, Русия или Турция. Държавите ще участват с по четирима фехтовачи, а тук отборите бяха от по 20 състезатели. Световното първенство за кадети е през април в Солт Лейк Сити и там също ще чакаме победи"

Снимка: Българска Федерация Фехтовка

"Всички в "Асикс Арена“ ликуваха, защото при кадетите не сме имали такава победа от 6-7 години, когато турнира спечелиха Панчо Пасков и Любослав Бурнев. Тодор показа, че идва ново поколение сабльори, тръгнали по пътя на легендата", каза президентът на фехтовална академия "Етрополски“ Запрян Ванчев.

В отборната надпревара при кадетките тимът на България се класира на 14-о място.

Утре 11-ото издание на "Сабята на Етрополски“ продължава с отборната надпревара при кадетите и индивидуалните боеве на кадетките.

Тагове: