на живо

Най-неприятната загуба на Роджър Федерер

Единственият мач, който Маестрото губи с 0:6, 0:6

Getty Images

Всеки човек се изправя пред множество трудности и перипетии по време на целия си жизнен път. Легендарните спортисти не са изключение.

Дори един от най-великите тенисисти на всички времена - Роджър Федерер, не е започнал участията си по турнири по мечтания начин.

Преди дни Маестрото се поздрави с рекордна 18-та титла от Големия шлем след паметна петсетова победа над вечния си съперник Рафаел Надал във финала на Откритото първенство на Австралия.

Невинаги обаче всичко се е получавало с лекота за гениалния швейцарец. Малко след триумфа в Мелбърн една история се появи във френския вестник "Екип" и извади на бял свят най-неприятната загуба в кариерата на Федерер.

Всичко се случва по време на първото му състезание, когато той е едва 10-годишен. През август 1991 г. в предградието на швейцарския град Базел - Прателн, се играе традиционния детски турнир на червени кортове. На едно място са събрани най-големите таланти от околността.

В първия кръг се срещат две момчета, които са на различна възраст - Рето Шмидли на 13 г. и никому неизвестният тогава Роджър Федерер на 10 г.

Интригата липсва, а Шмидли печели с 6:0, 6:0.

След този мач никой не знае, че един ден загубилият двубоя ще достигне до най-големите върхове в тениса и ще се превърне в легенда в спорта.

Днес Рето Шмидли е 38-годишен полицай, като семейството му притежава и бистро в Арлешайм.

„Един ден приятел ми каза, че прочел интервю с Роджър в американско списание и там го питали губил ли е някога на нула. Федерер отвърнал, че му се е случило само веднъж. Понякога и тук, в Швейцария, когато играя на турнири за ветерани и аматьори, ме питат: Ти ли си бил Роджър с 6:0, 6:0?”.

Все пак Шмидли не се гордее особено с постижението си: „Спечелих лесно в онзи ден, но да си призная - всеки би го направил. Тогава той бе на 10, а аз с близо 3 години по-голям. Той се появи на турнира с майка си, за него вече говореха като за вундеркинд в тениса. Отдалече си личеше, че в това дете има много талант. Изглеждаше специален. Но не му стигаше сила и опит, топките излизаха извън корта и го победих без усилие", спомня си полицаят.

След този мач пътищата на двамата се разделят. Роджър отива в Националния тенис център за развитие, а Рето продължава да тренира, но не е обсебен от мисълта за професионална кариера.

"Пробвах се на няколко турнира в Австралия, но не минах квалификациите. Тренирах в клуба на Пат Рафтър. После опитах и в Швейцария, но пак не стана. Аз обичам да играя тенис, но ми липсваше онова изгарящо желание да стана професионалист на всяка цена, без което не може. Бях голям фен на сериала за следователя Коломбо и така се явих на изпити за полицай", добавя Рето.

Днес кортът, на който се е състояла срещата между двамата, не съществува. Тенис комплексът е заменен от мебелен магазин.