на живо

Тончи Кукоч: Клоуни управляваха ЦСКА

Защитникът отново напомни за себе си

Facebook

Днес се състоя изненадваща среща между председателя в оставка на НС на ЦСКА Александър Томов и любимеца на „червените” фенове Тончи Кукоч. Хърватинът е един от няколкото футболисти на червения клуб, при чийто трансфер част от сумата ще отиде в бившия шеф на армейците. След срещата левият бек беше лаконичен, но по-късно говори пред хърватски медии за ситуацията на „червените”, спекулациите около трансфера си и последните футболни скандали в Хърватия.

„ЦСКА е в тежко състояние само защото го управляваха клоуни. До зимната пауза бяхме първи, а след това всичките глупости, които сътвори управата, дадоха отражение. Честно да ви кажа, бях убеден, че отборът не може... не трябва да се провали, защото той е това, което е „Хайдук” за Хърватия или „Звезда” и „Партизан” за Сърбия – клуб със славна история и огромна армия от фенове. Оказа се, че греша, а може би така е и по-добре.”, сподели Кукоч.

„Българите показаха какво значи да уважаваш своите закони. Радвам се, че в България няма „свещени крави” – ако направиш глупост, трябва да си понесеш отговорността. Естествено е феновете да са огорчени, за тях този клуб е всичко, но какво да се прави...”, допълни хърватинът.

Той коментира и последните слухове за бъдещето на отбора, които обикалят в медийно пространство: „До колкото ми е известно, най-богатият българин ще купи Литекс и ще го преименува на „ЦСКА 23”. УЕФА даде разрешение, Българският футболен съюз също. Въпросът е, че на този „нов” клуб ще му бъде забранено да играе в Европа поне три години. Изказаха се мнения, че ако това се разреши на ЦСКА, и останалите клубове, които имат дългове към държавата и футболистите, ще могат да се възползват. Но пък аз съм армеец и не ми пука какво мислят другите. ЦСКА е повече от отбор и ще бъде жалко да го изхвърлят от А група. Да му променят името ако искат, но той трябва да продължи да съществува, а онези, които го докараха до тук, трябва да отговарят. ЦСКА има над два милиона привърженици. Може да си представите какви безредици ще настанат, ако клубът спре да съществува.”

„Реших да напусна отбора още преди да започнат проблемите. На 24 години съм, в разцвета на силите си и мисля, че съм над нивото на българското първенство. Искам да отида на запад, в някой велик клуб. Дали това ще е Щутгард? Няма да отрека, но няма и да потвърдя тази информация.” , обяви той и категорично разсея спекулациите, че ще се върне в родината си. „Обожавам „Хайдук” повече от всичко на света, но няма шанс да се завърна. Не че не ми е на нивото, просто не искам да работя с треньора Горан Вучевич, който няма си никаква представа от футбол.”

Кукоч коментира огромния скандал, който се разрази заради изрисуваната на терена свастика по време на мача Хърватия – Италия от последния кръг на квалификациите за Евро 2016 и опасността страната му да прекрати участието си в надпреварата.

„Свастиката на „Полюд” е трагедия. Много добре се знае какво символизира тя, но не мисля, че феновете в Сплит застават зад подобно деяние. В България подобни глупости не се случват. За целия си престой тук не съм виждал нито едина свастика, нито съм чувал расистки подвиквания. Ще помоля медиите да престанат със слуховете, че ще изхвърлят Хърватия от евроквалификациите. Няма такава възможност.”