на живо

Топ 10 футболисти, които ще пропуснат Евро 2016

Кои големи имена няма да участват на европейското първенство във Франция

Два дни преди началото на Евро 2016 ви представяме списък с футболистите, които до голяма степен ще липсват най-много в мачовете на надпреварата.

Често срещаната причина за липсата на футболисти от подобен ранг е контузия, но при някои се дължи просто на неуспеха на националните им тимове в квалификациите за европейското първенство. 

В класацията попадат играчи, избрани според няколко фактора, два от които са успехи в клубния и националния футбол, както и моментна форма - средна оценка от мачовете през изминалия сезон.

10. Дани Дринкуотър (Англия)
Оценка за сезона: 7.30  

Снимка: Getty Images

Опорният халф на шампиона в Премиър Лийг Лестър изненадващо не получи повиквателна за Евро 2016 за сметка на Джак Уилшър от Арсенал, който изигра само 3 мача (141 минути) през този сезон, заради тежки контузии. 

Дринкуотър от своя страна записа 35 срещи през този магически сезон за Лестър. Халфът беше неизменна част в титулярния състав на шампионите и в повечето мачове играеше основна роля при отнемането и разиграването на топката в центъра на терена. 

9. Марко Верати (Италия) 
Оценка за сезона: 7.16

Още един халф от висока класа, който пропуска форума. Нисичкият маестро в центъра на терена е считан от много специалисти за наследника на Андреа Пирло в националния отбор на Италия. Верати обаче получи контузия още в началото на годината в областта на абдукторите и оттогава е изиграл само 45 минути. 

Полузащитникът на ПСЖ има вече 4 титли от Лига 1 и още няколко трофея от френските купи с фланелката на парижани след трансфера си от Пескара през 2012 г.

8. Венсан Компани (Белгия) 
Оценка за сезона: 7.13
Снимка: Getty Images

Безкомпромисният капитан на Манчестър Сити и Белгия имаше много тежък сезон, през който беше постоянно преследван от контузии. 

Централният защитник игра в 7 мача за възпитаниците на Марк Вилмотс през квалификациите за Евро 2016, както и в 22 мача за клубния си тим. В крайна сметка обаче той ще пропусне форума, в който тимът на Белгия е считан за един от големите фаворити за шампион. 

7. Хатем Бен Арфа (Франция)
Оценка за сезона: 7.58
Снимка: Getty Images

След един от най-силните сезони в кариерата си крилото на Ница ще пропусне европейското първенство в собствената си страна. Той отбеляза 17 гола в Лига 1 през изминалия сезон, но това се оказа недостатъчно за селекционера на Франция Дидие Дешан.

Според спекулации бившият футболист на Олимпик Лион и Олимпик Марсилия е трансферна цел на Барселона след силните си изяви с екипа на Ница.

6. Клаудио Маркизио (Италия) 
Оценка за сезона: 7.23
Снимка: Getty Images

Да, Маркизио не направи впечатляващ сезон с екипа на Ювентус, като в 23 мача дори не отбеляза попадение. Разкъсана кръстна връзка в лявото коляно го извади от участие на Евро 2016 още през април. 

Факт е обаче, че 30-годишният халф натрупа опит, който би бил безценен за "адзурите". Клаудио Маркизио е петкратен шампион на Серия "А" с Юве, както и двукратен носител на Купата на Италия и трикратен на Суперкупата на Италия. Маркизио е и сребърен медалист от Евро 2012 и от Шампионската лига през сезон 2014/15. 

5. Диего Коста (Испания) 
Оценка за сезона: 7.15
Снимка: Getty Images

Обичан от малко и мразен от много, Коста със сигурност е един от най-добрите нападатели в световния футбол. През 2014 година той избра да играе за Испания, въпреки че е роден в Бразилия. 27-годишното острие на Челси вкара 12 гола за лондончани през изминалия сезон, както и един за Испания в квалификациите.

Коста е носител на трофея от Ла Лига с Атлетико (Мадрид), както и шампион от Купата на Краля. Нападателят има в сметката си и две Суперкупи на УЕФА, а голям успех с националния отбор със сигурност е цел пред него до края на кариерата му.  

4. Ариен Робен (Холандия)
Оценка за сезона: 7.24 

Снимка: Getty Images

Едва ли има фен на футбола, който да не може да си спомни някой от красивите голове на Робен с безпощадния му ляв крак или пък как крилото буквално се подигра със защитата на Испания за победата с 5-1 на Световното първенство през 2014 г. 

Големият проблем обаче е, че Холандия този път разочарова през европейските квалификации и не се класира за форума. 32-годишният Ариен Робен е към края на кариерата си, в която спечели множество титли в Холандия, Англия, Испания и Германия с екипите на ПСВ, Челси, Реал (Мадрид) и Байерн (Мюнхен). Той беше и важна част от тима на Холандия, достигнал до сребърните медали на Мондиал 2010. 

3. Кристиан Ериксен (Дания) 
Оценка за сезона: 7.36
Снимка: Getty Images

Ериксен до голяма степен е един от най-прогресиращите футболисти в световен мащаб. Плеймейкърът на Тотнъм изигра 35 мача за тима на Шпорите, който взе бронзовите медали от Премиър Лийг. В тези двубои атакуващият халф отбеляза 6 гола и направи цели 13 асистенции.

С впечатляващия си дрибъл и точни пасове, на 24 години Ериксен е считан от специалистите за един от най-талантливите играчи в Европа, но националният му тим Дания не успя да намери място на Евро 2016. 

2. Марко Ройс (Германия)
Оценка за сезона: 7.26
Снимка: Getty Images

Още едно голямо първенство и още един голям провал за крилото на Борусия (Дортмунд). Контузия, този път в областта на абдукторите, извади Ройс от състава на Германия за втори пореден форум след Мондиал 2014.

Марко Ройс вкара 12 гола в Бундеслигата през изминалия сезон и 5 попадения в Лига Европа. Крилото отбеляза и един гол за Германия в квалификациите. Лошият късмет обаче отново го застигна и ще попречи на феновете на Бундестима да се насладят на играта на един от най-качествените германски играчи. 

1. Карим Бензема (Франция) 
Оценка за сезона: 7.53
Снимка: Getty Images

Преди броени дни Бензема спечели трофея от Шампионската лига за втори път в кариерата си. Централният нападател има на сметката си цели 28 гола и 7 асистенции през изминалия сезон с екипа на Реал (Мадрид). Селекционерът на "петлите" Дидие Дешан не включи острието в състава за Евро 2016, заради скандала, в който Карим Бензема и Матю Валбуена бяха въвлечени в края на миналата година.

Тогава полицията съобщи, че Бензема е бил посредник при изнудването на съотборника си в националния отбор Валбуена заради секс видео. В крайна сметка обаче липсата на 28-годишния нападател в състава на "петлите" за европейското първенство у дома вероятно ще се усети, като имаме предвид, че Франция изявява сериозни амбиции за титлата от надпреварата. А за да печелиш трофеи, трябва да вкарваш голове - и то много. 

В списъка с големите липсващи на Евро 2016 също са играчи като Фернандо Торес (Атлетико Мадрид), Саул Нигес (Атлетико Мадрид), Кевин Гамейро (Атлетико Мадрид), Рафаел Варан (Реал Мадрид), Хуан Мата (Манчестър Юнайтед), Алан Дзагоев (ЦСКА Москва), Франк Рибери (Байерн Мюнхен), Хави Мартинес (Байерн Мюнхен), Санти Касорла (Арсенал), Александр Лаказет (Лион).