на живо

Топката е в Българския футболен съюз

Днес от централата решават за оставката на Борислав Михайлов и бъдещето

Топката е в Българския футболен съюз

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз се събира на извънредно заседание днес (18 октомври) на базата в "Бояна", за да разгледа казусите, които възникнаха след загубата на националния отбор от Англия с 0:6 в квалификациите за европейското първенство през 2020 г.

Този мач ще бъде записан като най-разгромното домакинско поражение на "лъвовете", но ще бъде запомнен и с грозните расистки скандирания от трибуните. Именно заради тях срещата беше прекъсвана два пъти през първото полувреме, а вълната от негативни реакции срещу българите беше огромна. Часове след последния съдийски сигнал министърът на младежта и спорта Красен Кралев, а след това и лично премиерът Бойко Борисов заявиха, че ще прекратят всякакви взаимоотношения с Българския футболен съюз, докато начело на централата е Борислав Михайлов.

Първоначално директорът “Маркетинг и комуникации” към БФС Христо Запрянов обяви, че бившият вратар няма да изпълни искането на Борисов и Кралев, тъй като това е пряка намеса на държавата в работите на БФС, което е недопустимо според разпоредбите на ФИФА.

Снимка: Lap.bg

В крайна сметка последва съобщение и от самия Михайлов, който заяви, че е готов да сложи край на 14-годишното си управление година и няколко месеца, след като бе преизбран за четвърти мандат начело на българския футбол.

Последва вълна от реакции, включително и от президента Румен Радев

Днес (18 октомври) от Изпълнителния комитет трябва да решат дали да приемат тази оставка. Вицепрезидентът на централата Йордан Лечков пръв заяви, че няма да я приеме. 

Снимка: Lap.bg

Ако все пак членовете на Изпълкома решат да уважат заявеното желание за напускане на Михайлов, то казусът се заплита още повече. 

До свикване на нов, извънреден конгрес за избор на президент или изпълнение на вече започнатия мандат, БФС трябва да се управлява от някои от вицепрезидентите на Михайлов - Лечков, Михаил Касабов или Атанас Фурнаджиев. 

Лечков в момента е в предизборна кампания като кандидат кмет на Сливен, а Касабов и Фурнаджиев заявиха, че  няма да застанат на поста и са за свикване на конгрес. 

Други членове на Изпълкома, като Петър Величков, призоваха всички негови членове да подадат оставка. 

Снимка: Lap.bg

Ако се пристъпи към свикване на нов конгрес за избор на президент, то на него Михайлов може да се кандидатира отново. Любослав Пенев, който беше опонент на шефа в оставка през февруари 2018 г., също се спряга за кандидат за президентския пост.

Заседанието на Изпълкома на БФС ще се проведе на фона на акция на ГДБОП, която започна малко след съобщението за оставка на Михайлов. Тя е свързана със съмнения за манипулирани мачове. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че нахлуването на органите на реда на базата в "Бояна" няма нищо общо с рокадите на върха на българския футбол, а акцията е подготвяна отдавна. За разпит по случая бяха задържани шефът на Съдийската комисия към БФС Йордан Сталев и още четирима от централата.

Заседанието на Изпълкома на БФС днес започва в 14:00 ч. и се очаква да продължи около час, след което ще бъде дадена пресконференция. Всички мнения и отзиви след срещата очаквайте в емисиите Новини, в сайта btvnovinite.bg и във "Фейсбук" на адрес bTV Спорт.