на живо

Тоти: Целта на ръководството бе да изгони римляните от "Рома"

Легендата на "вълците" напусна след 30 години, отправи остри критики към Палота

Getty Images

Франческо Тоти се оттегли от директорския си пост в "Рома" с обвинения към ръководството. Легендата на "вълците" определи напускането си на клуба след 30 години като "умиране". 

Световният шампион прекара цялата си футболна кариера при "вълците". Той е №1 по мачове (786) и голове (307), като игра за първия тим между 1992 и 2017 г.

Тоти организира специална пресконференция, която обаче не се проведе на тренировъчната база на клуба "Тригория", а в сградата на Италианския олимпийски комитет (CONI). Интересът към нея беше огромен, като 250 журналисти от Италия бяха акредитирани за брифинга. 

"Напускам "Рома". Надявах се този ден никога да не дойде, но за съжаление този грозен и тежък момент настъпи. Така и не получих възможност да работя в сферата, за която бях назначен. Това е далеч по-лошо от отказването ми като футболист. Напускането ми на "Рома" е като умиране. Чувствам, че щях да съм по-добре, ако умирах.", започна емблемата на клуба.

Тоти разкритикува управлението на американския собственик Джеймс Палота и влиянието на бившия директор и сега консултант в клуба Франко Балдини.

"Това е клуб, който трябва да се обича и подкрепя. Не трябва да има про-Тоти, про-Палота и про-Балдини фракции. Само фенове на "Рома". Президентите идват и си отиват, треньорите се сменят, играчите се сменят, но флаговете не", добави 42-годишният италианец.

"Те знаеха моите намерения и желанието ми да дам толкова много на този клуб и отбор, но те никога не пожелаха да го направя. Те ме изключиха от всяко решение.", уточни той.

Наскоро Даниеле де Роси, който игра 18 години за "Рома", също си тръгна от клуба.

"Основната цел на определени хора е да изгони римляните от "Рома". Накрая истината излезе наяве, защото те постигнаха това, което искаха", завърши Тоти и уточни, че би се завърнал в клуба единствено при смяна на собствениците.