на живо

"Кръстоносците", които тръгват на поход към Разград

"Крусейдърс" изглеждат скромни, но не трябва да бъдат подценявани

Основна цел - групите на Шампионската лига. Програма минимум - същата фаза на "Лига Европа". "Лудогорец" влиза в новия сезон с познатите амбиции, а вече знае името и на първия си съперник - "Крусейдърс" от Северна Ирландия.

Отборът, който изглежда лесно преодолим, е от Белфаст и домакинства на стадион "Сийвю" с капацитет от 3 387 седящи места.

"Крусейдърс" е с богата история - създаден е през 1898 г. и празнува своята 120-годишнина. Шампион на Северна Ирландия за миналия сезон и има общо 7 титли. Но никога не е постигал пробив в европейските клубни турнири.

Участвал е 17 пъти на континенталната сцена, но само в два случая е успявал да отстрани своя съперник - литовците от "Екранас" през сезон 2014/15 (3:1 и 2:1) и естонците от "Левандия" година по-късно (1:1 и 0:0, гол на чужд терен).

Сезон 2015/16 е и най-успешният за клуба. Тогава "Крусейдърс" отбелязват своята най-голяма победа в Европа - срещу албанския шампион "Шкендербеу" с 3:2 на "Сийвю".

Отборът ще играе в евротурнирите за осми пореден сезон.

В настоящия състав ядрото от играчи са от Северна Ирландия, като чужденците са трима. 43-годишният датски страж Браян Йенсен прекрати кариерата си, а халфът Джони Бонър от Ейре е основен стълб в средата на терена. Безспорно най-любопитното име в редиците на "Крусейдърс" е испанският нападател Микел Суарес, който обаче рядко е сред 11-те на терена.

Най-опасните играчи на съперника на "Лудогорец" са двете крила, които са и голмайсторите на отбора. Гавин Уайт е изиграл 32 мача отдясно в завършилото вече местно първенство, разписвайки се в 21 случая и асистирайки за 7 попадения.

От лявата страна на атаката е другият коз на състава - Пол Хийтли, който от 30 срещи е вкарал 18 гола и е направил 12 асистенции.

В северноирландския елит "Крусейдърс" спечели трудно титлата, като завършиха с 82 точки - на две пред преследвача "Колерайн".

Сблъсъците между отбори от България и Северна Ирландия са изцяло в полза на родните клубове - 5-0. ЦСКА отстранява съперниците си в 4 случая, а "Литекс" - веднъж. Головата разлика също е изцяло в полза на българските отбори - 24:5.

Любопитен факт е, че и "Славия" може да се изправи срещу клуб от Северна Ирландия. "Стярнан" е една от петте опции за съперник на "белите".

Разградчани ще бъдат домакини в първия мач на 10 или 11 юли. Реваншът ще бъде в Белфаст на 17 или 18 юли.