на живо

Това го може само Холанд!

Норвежецът вкара два гола на "Пари Сен Жермен" и подобри куп рекорди

Reuters

Забравете за Неймар! Забравете за Мбапе! Забравете и за Меси и Роналдо!

Футболът има нова звезда - Арлинг Холанд! 

Само на 19 години норвежецът накара цял свят да говори за него, а причината е най-тривиалната във футбола - той просто не спира да вкарва голове. В "Борусия" Дортмунд със сигурност си спомнят с усмивка деня, в който младокът подписа договора си и определено не съжаляват за дадените 22,5 млн. евро на "Залцбург". 

Снимка: Reuters

Днес Холанд има защо да се гордее. Позволява му статистиката - 10 гола в 7 мача в първия му сезон в Шампионската лига. След като вкара 8 за "Залцлбург" в груповата фаза, той се отчете и с 2 попадения за новия си тим. Така 19-годишният нападател се превърна в първия футболист на "Борусия", вкарвал в дебюта си в Бундеслигата (когато отбеляза хеттрик срещу "Аугсбург"), в турнира за Купата на Германия (при победата с 3:2 над "Вердер" Бремен) и в първия си мач в Шампионската лига с "жълто-черния" екип.

Освен това той попада в елитна компания на още само 4-ма футболисти, успели да вкарат по 10 гола в дебютния си сезон в Шампионската лига (и предшественика ѝ Купа на европейските шампиони) - Жюст Фонтен (за "Стад дьо Реймс" през сезон 1958/1959), Клаудио Сулсер (за "Грасхопърс" през сезон 1978/1979), Садио Мане и Роберто Фирмино (за "Ливърпул" през сезон 2017/2018).

Холанд обаче е специален! Той натрупа тези 10 попадения по-бързо от всеки друг! На Мане и на Фирмино им бяха нужни по 11 мача.

Доскоро всички се захласваха по Килиан Мбапе. И с право, тъй като той остава тийнейджърът с най-много голове в Шампионската лига - 13. Но норвежецът върви уверено по неговите стъпки. При това френският нападател на "Пари Сен Жермен" отбеляза своите попадения в 3 сезона (5 гола за "Монако" през 2016/2017 и още 7 за парижани през сезони 2017/2018 и 2018/2019). 

Холанд е първият футболист под 20 години, отбелязал 10 гола в един сезон!

Снимка: Reuters

Младият норвежец има още какво да доказва. След мача с ПСЖ той дели първата позиция в голмайсторското класиране за сезона в Шампионската лига с Роберт Левандовски от "Байерн" Мюнхен. 

Само че полякът би трябвало да е доста притеснен от бързината, с която Холанд трупа голове. А статистиката е категорична - през сезон 2019/2020 новото дете-чудо на футбола има на сметката си 39 гола в 29 мача! И това ако не впечатляващо!