на живо

Това лудо мадридско дерби (ВИДЕО)

Исторически поглед към сблъсъците за трофеи между Реал и Атлетико

Мадридското дерби винаги е притежавало особен заряд. През годините обаче двата столични тима - Реал и Атлетико немалко пъти са се изправяли един срещу друг в битки за трофеи. 

Първият голям финал между мадридските грандове е през 1960 година. В решителен сблъсък за Купата на ст. „Сантяго Бернабеу”, „червено-белите” правят пълен обрат за 3:1, печелейки турнира за първи път в историята си. Само година по-късно Атлетико отново грабва трофея в дома на Реал, постигайки успех с 3:2 в незабравим мач, в който головете за „белите” отбелязват Ди Стефано и Пушкаш, а за победителите с две попадения блесва Хоакин Пейрo.

Мечтата за нов голям финал между двата тима се реализира чак през 1975-та, когато след нулево равенство на „Висенте Калдерон”, Реал печели с 4:3 при изпълнението на дузпи. Атлетико взема реванш за поражението цели 17 години по-късно. През 1992 „червено-белите” вдигат купата, благодарение на брилянтни голове на Бернд Шустер и Пауло Футре пред феновете на Бернабеу.

По ирония на съдбата, през 2013-та „дюшекчиите” пак печелят трофея като гости във финалното дерби. В герои се превръщат Диего Коста, който изравнява за 1:1 в 35’ата минута, и Жоао Миранда, който бележи победното попадение в осмата минута на първото продължение.

През 2014 Атлетико за пореден път надиграва Реал във финален сблъсък. Този път за Суперкупата на Испания. След 1:1 в първия мач, „червено-белите” постигат победа с 1:0 в реванша на „Висенте Калдерон”.

Откривайки сезона, големите съперници надали подозират, че ще се наложи и да го закрият с битка за трофея от Шампионската лига. В Лисабон Реал печели 10-тата си европейска купа, записвайки едва втори успех във финалите срещу Атлетико. „Червено-белите” обаче все още имат успеваемост от 67% в тези мачове, а от разочарованието в португалската столица насам са загубили само веднъж в девет двубоя с Реал, постигайки пет победи.