на живо

Този път радост за Англия след дузпи: "Трите лъва" са на четвъртфинал (ГАЛЕРИЯ)

Тимът на Гарет Саутгейт победи Колумбия с 5:4 след продължения и наказателни удари

Тимът на Англия е последният четвъртфиналист на Мондиал 2018. Островитяните победиха драматично Колумбия с 4:3 след дузпи (1:1 в редовното време). При наказателните удари за "лос кафетерос" не реализираха Урибе и Бака, а за "трите лъва" пропусна Хендерсън.

По този начин англичаните най-сетне успяха да преодолеят фаза от елиминациите на световно първенство с дузпи. Преди днешната победа те имаха три отпадания на мондиали - през 1990, 1998 и 2006 г. Освен това островитяните са на четвъртфинал за пръв път в последните 12 години.

В спор за място на полуфинал те ще срещнат тима на Швеция, който по-рано днес отстрани Швейцария с минималното 1:0.

Снимка: Getty Images

Двубоят на "Откритие Арена" в Москва се превърна в корида и реферът Марк Гайгер показа 8 жълти картона - 6 за южноамериканците, 2 за европейците, опитвайки да охлади страстите.

Първата нелоша голова възможност се откри пред англичаните. В 16-ата минута Трипиър центрира към далечната греда, където Кейн успя да стреля, но неточно.

В средата на първата част Куадрадо отправи удар, който бе блокиран, а топката стигна до Фалкао в наказателното поле. Нападателят на "Монако" обаче се засуети и не успя да тества Пикфорд.

Снимка: Getty Images

До почивката тимът на Гарет Саутгейт владееше инициативата, но напрегнати ситуации пред вратаря Оспина нямаше. На терена преобладаваха физическите сблъсъци и в 40-ата минута Уилмар Бариос удари с глава в гърдите Джордан Хендерсън при едно статично положение. Главният съдия реши, че халфът на "лос кафетерос" заслужава само жълт картон.

"Трите лъва" бяха по-активни в началото на втората част и в 54-ата минута си спечелиха дузпа. Карлос Санчес повали Хари Кейн при едно центриране от ъглов удар и реферът посочи бялата точка. Колумбийците оспорваха отсъждането и изпълнението на наказателния удар се забави. В крайна сметка потърпевшият Кейн не сбърка - 1:0 за Англия.

Снимка: Getty Images

Южноамериканците положиха много усилия за изравняване, но опитите им се оказваха неуспешни. Добър шанс се откри пред Хуан Куадрадо, който получи топката в наказателното поле в 81-ата минута, но стреля покрай вратата.

В третата минута от добавеното време обаче колумбийците смълчаха английските фенове. Йери Мина се извиси при едно центриране от ъглов удар и с глава прати топката в мрежата зад Пикфорд - 1:1.

Снимка: Getty Images

В продълженията чисти голови положения липсваха и спорът се реши с дузпи. В крайна сметка Англия спечели и се изправя срещу Швеция в спор за място в полуфиналната фаза на Мондиал 2018.

lineups

Тагове:

световно 2018