на живо

Традицията повелява: "Ювентус" ще спечели Шампионската лига

Италианската поличба се сблъсква с поверието на "Реал"

Getty Images

Четирите отбора, които ще участват в полуфинала на Шампионската лига, вече са ясни - "Реал" Мадрид, "Атлетико" Мадрид, "Монако" и "Ювентус". Те са в очакване на жребия, който ще бъде изтеглен в петък (21 април) и ще бъде излъчван пряко по bTV Action от 13:00 ч.

Освен надиграване на терена с тактика и съревнование на трибуните с привърженици, двата мача, които ще определят финалистите ще са битка и за... запазване на традициите. Поне на това се надяват 11-кратните шампиони от "Реал" и носителите на 2 титли от "Ювентус".

"Бианконерите" разчитат на близо 30-годишна поличба в турнира. Според нея на всеки 7 години трофеят се печели от... италиански отбор. 

За последно представители на Серия "А" триумфираха в надпреварата през 2010 г. Тогава "Интер" победи "Байерн" Мюнхен с 2:0 във финала.

През 2003 г. с трофея от "Олд Трафорд" се тръгва "Милан". Съдбата на купата е предопределена, тъй като на финала "росонерите" спорят с "Ювентус". В редовното време мачът завършва 0:0, а момчетата на Карло Анчелоти се поздравяват като крайни победители след 3:2 при дузпите.

Снимка: Getty Images

Годината е 1996. "Ювентус" печели последния за момента трофей от Шампионската лига, побеждавайки "Аякс" с 4:2 след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време). От тогава "Старата госпожа" има загубени 4 финала (1997, 1998, 2003 и 2015 г.)

През 1989 г. пък шампиони са "Милан". "Росонерите" успяват да победят "Стяуа" Букурещ с 4:0.

"Ювентус" със сигурност е готов да продължи традицията. На пътя на италианския гранд обаче се изправя рекордьорът по титли - "Реал" (11 купи от Шампионска лига) и... друга тенденция.

"Кралският клуб" отстрани "Байерн" Мюнхен на четвъртфинал, а привържениците са се вкопчили в своя поличба. Испанският гранд триумфира в Шампионската лига всеки път, когато отстранява баварците на четвъртфинал или полуфинал.

Това се случи за първи път през сезон 1999/2000 г. Тогава "Реал" побеждава с 2:0 у дома, а в Мюнхен губи с 1:2 и триумфира с купата в Париж.

През сезон 2001/2002 г. "Байерн" отпада след абсолютно повторение на резултатите, а "белите" грабват трофея след победа над друг германски тим - "Байер" Леверкузен.

За последно двата тима отново повториха традицията през 2013/2014 г. "Кралския клуб" печели първия мач с 1:0, а в реванша постига разгром с 4:0. На финала футболистите в бяло се поздравиха с 10-ата си титла от Шампионската лига.

Една от двете традиции ще бъде нарушена. Дали още на полуфинал или трябва да изчакаме решителния мач в Кардиф, ще стане ясно на жребия в петък (21 април). Той ще бъде излъчен пряко по bTV Action от 13:00 ч.