на живо

Тръмп няма да посреща шампиона на NFL в Белия дом

Американският президент оттеглил поканата си заради... неуважение

Президентът на САЩ - Доналд Тръмп оттеглил поканата си към играчите на шампиона по американски футбол "Филаделфия Ийгълс" да му гостуват в Белия дом. Причината: проявата им на неуважение към националния химн. Те често не оставаха прави по време на изпълнението му.

Така играчите на "Филаделфия" протестираха срещу несправедливостта в обществото и полицейското насилие над цветнокожи.

"Те са несъгласни с техния президент, защото той настоява те да се изправят гордо за националния химн, с ръка на сърцето, в чест на великите мъже и жени от нашата армия и за нашия народ", заяви Тръмп.

"За съжаление, едва малка част от играчите реши да дойде и ние отменихме събитието. Оставането в съблекалните по време на нашия национален химн е неуважително към нашата страна като колениченето. Съжалявам", заяви президентът.

"Привържениците все пак са поканени в Белия дом, за да участват в различна церемония - такава, която ще уважи нашата велика страна, ще отдаде чест към героите, борели се да я защитят и силно и гордо ще изпълни националния химн", допълни Тръмп.

Една от звездите на "Ийгълс" - Тори Смит отговори на Тръмп в "Туитър". По негово мнение президентът изпраща невярно послание, че футболистите са настроени срещу армията. Според Смит и без това малцина от "Филаделфия" щели да отидат в Белия дом, тъй като истинската причина за отказа на Тръмп да ги приеме не била отказът им да стоят прави по време на химна.

Тагове:

@