на живо

Тренировки с тенис топки и още от налудничавостта на Тухел

Как германецът изгради отбор, срещу който никой не иска да играе?

Когато Томас Тухел пое "Челси" през януари, той заяви, че целта му е "да изгради отбор, срещу който никой не иска да играе". Четири месеца след тази гръмка заявка, можем да кажем, че успя! Изведе "Челси" до два финала, включително втория си пореден в Шампионската лига, и превърна "сините" в солидни защитно и убийствени на контраатака, макар и да не видяхме достатъчно от второто вчера.

От идването си на "Стамфорд Бридж" Тухел победи Зинедин Зидан, Пеп Гуардиола, Юрген Клоп, Диего Симеоне на два пъти, Жозе Моуриньо и Карло Анчелоти. 7 успеха, постигнати със 7 чисти мрежи!

Снимка: Getty Images

Тухел току-що бе уволнен от "Пари Сен Жермен", когато "Челси" се спря на него за заместник на клубната легенда Франк Лампард. Лондончани заемаха незавидната девета позиция във Висшата лига, но последва впечатляващо преобразяване. Как бе постигнато то? Отговорът: с щипка лудост от хер Тухел.

Според Рафаел Хьонигщайн от списание The Athletic, в основата са странните тренировки при Тухел, които обикновено са по-сложни от самите мачове. В "Майнц" и "Борусия" Дортмунд той бе известен с уникалния си подход - занимания на по-малки игрища с изрязани ъгли, тренировки на хлъзгав терен със забрана за игра с крак от коляното надолу. Идеята - да бъде по-трудно и изтощително физически, но и психически в сравнение с истинските мачове.

Всъщност Тухел постоянно търси нови начини да предизвиква играчите. Нуждаят се от време за адаптация, но бързо свикват с наложеното от него "ново нормално".

"В началото се чудехме какво общо имат тези техники с футбола. Бързо осъзнахме, че те работят", споделя Невен Суботич - бивш играч на "Борусия" Дортмунд.

В една от тренировките на "Челси" отборът бе забелязан да играе с мини топка, за да подобри концентрацията си.

Най-любопитно е внасянето на тенис топки в заниманията. Футболистите държат такива в ръце, като идеята е да действат по-чисто в единоборствата по време на мачовете.

Налудничавостта помага на Тухел да бъде успешен и на 29 май /събота/ той ще изведе "Челси" срещу "Манчестър Сити" в Истанбул, преследвайки първия си триумф в Шампионската лига като треньор. Дали ще го постигне от втория опит - предстои да разберем!