на живо

Иванов: Ако бяха открили виновника, нямаше да плащаме чужди грехове (ВИДЕО)

Федерацията по вдигане на тежести набира средства, за да плати глоба в размер на 250 хил. долара

Lap.bg

Българската федерация по вдигане на тежести организира дарителска кампания, за да плати глобата заради допинг скандала от 2015 г. Санкцията е в размер на 250 000 долара и ако не бъде внесена в международната централа до юни, родната федерация ще загуби правата си.

"Кампанията започна, но без SMS-и. Не знам по какви причини не успя да се отвори този номер за SMS-ите. Имаме само набирателна сметка, в която и до момента не мога да кажа какво се е събрало", каза в студиото на "Тази сутрин" треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов.

"Президентът е ходил при един оператор, закупил е съответния брой карти, не знам точно какъв е начинът, но до ден днешен не функционира. Разбира се, тази ситуация е неудобна, но реално погледнато 250 хил. долара са страшно много пари, но мисля, че ще успеем да се справим", добави олимпийският шампион от Барселона 1992.

"Имаме доста приятели, фенове, доста бизнесмени са били покрай нас. Мисля, че ще излезем от тази трудна ситуация", оптимист е Иванов.

"Годишно държавата дава близо милион за щангите, но от тези пари нито една стотинка не може да се отдели по този казус. Всички средства са насочени към отделни пера - за лагери, пътувания, участие в международни състезания", каза още специалистът.

През 2015 година 11 национали дадоха положителна допинг проба. По-късно щангистите доказаха, че са станали жертва на чужда небрежност и замърсена хранителна добавка, но въпреки това международната федерация наложи тежката финансова санкция.

"Доказа се, че тази добавка е замърсена. Знае се кой е доставчикът, кои са работниците, които са били в тази фабрика. Следствието не завърши. Ако беше завършило и се беше установил виновникът, ние нямаше да бъдем в тази ситуация."

"Ще се справим. Убеден съм. Може би това е най-трудното ни изпитание", завърши треньорът.

От федерацията са открили набирателна сметка:

IBAN:BG76UNCR70001523248969  BIC: UNCRBGSF