на живо

Трета поредна световна титла за баскетболните дами от САЩ

Американките не оставиха шансове на съперниците си от Австралия

fiba.com

Женският национален отбор по баскетбол на САЩ спечели трета поредна световна титла и общо 10-а в историята, след като на финала се наложи над Австралия със 73:56 (15:20, 12:15, 11:26, 18:12) . Въпреки че остават най-титулования отбор в историята на женския баскетбол, отборът на САЩ има да гони рекорд на бившия СССР, който е бил шампион пет пъти между 1959-а и 1975-а година.

Русия, която е наследник на успехите на СССР, не успя да се класира за първенството.

Снимка: fiba.com

Отборът на САЩ имаше превъзходство почти през цялата среща, взе преднина от самото начало, а Сю Бърд вече има 4 златни и общо пет медала от световно първенство - повече от която и да е състезателка.

Бритни Гритнър вкара 15 точки като най-резултатна в състава на шампионките, които записаха вече 22 поредни победи. Диана Таураси, която завърши мача с 13 точки, помогна много за силния старт от 10:0 точки.

Снимка: fiba.com

Бриана Стюърт, която завърши също с 10 точки, беше избрана за Най-полезна състезателка на турнира. Австралийката Лиз Кембидж, която завърши като най-добър реализатор със средно по 27,2 точки, успя да отбележи едва 7. Кембидж беше освиркана всеки път от испанските фенове, когато пипнеше топката, които така и не ѝ простиха силната игра, довела до изхвърлянето на местния тим. Иначе центърът Алана Смит завърши с 10 за Кенгурата.

САЩ поведе с 35:27 на полувремето и не позволи на противничките си да се доближат до реална разлика. Американките вкараха първите 9 точки през втората част и преднината им стана 17. Всъщност мачовете между двата отбора продължават да следват една и съща традиция и балансът им е вече 18-0. Все пак за Австралия това е най-доброто класиране от 2006-а година насам, когато спечелиха единствената си световна титла.

Снимка: fiba.com