на живо

Трети американец в „Лукойл Академик”

Шампионите привлякоха носителя на Суперкупата на Италия Джъстин Нокс

Трети нов американец облича екипа на баскетболния шампион на България „Лукойл Академик”. Носителят на Суперкупата на Италия с „Фортитудо” Болоня Джъстин Нокс е последното ново име, обявено от ръководството на „студентите” в лятната селекция на отбора.

Нокс е тежко крило с ръст от 205 см. На 28 години е, а през последния сезон участва в 43 мача за „Фортитудо”, в които регистрира средно по 13,8 точки и 7,3 борби.

С тима от Болоня достига до полуфиналите в Серия А2 на Апенините.

Джъстин Нокс е третият американец, с който „Лукойл Академик” подписва по пътя си към групите на Шампионската лига на ФИБА. Преди него в Правец се озоваха сънародниците му Далтън Пепър от друг италиански клуб – „Риети” и борец №1 в подкошието на Шампионската лига и на гръцкото първенство през изминалата състезателна година – Кийт Клентън от ПАОК Солун.

Освен тримата американци, шампионите успяха да убедят да се завърне в България и един от най-добрите и най-опитните български баскетболисти през последното десетилетие Христо Николов. Той играеше зад граница от 2010 г. без прекъсване, а през последния сезон спечели бронз в полската лига с „Остров”.

В състава на „Лукойл Академик”, триумфирал с титлата у нас от сезон 2016/2017 остават трима – Божидар Аврамов, Павлин Иванов и Димитър Димитров. Отборът има и нов старши-треньор. Това е Шарон Друкер от Израел, който застана на мястото на Тони Дечев, чийто договор с клуба изтече и не бе подновен.