на живо

Трика за шампиони (ВИДЕО)

Вече девет години Росица Савчева облича Златните момичета

bTV

Цветя, блясък от 6000 ръчно поставени камъчета и десетки часове над шевната машина. Така се правят дрехи за шампиони!

Вече девет години Росица Савчева шие ефектните костюми за грациите от ансамбъла по художествена гимнастика. Златните момичета смениха 32 впечатляващи трика - по 4 на сезон. 

На дизайнерка са поверени и първите екипи на новия ансамбъл. Изработването на впечатляващите костюми отнема около два месеца, в които Росица е почти всеки ден в залата заедно с момичетата.

"Не само слушам музиката, ами гледам и композициите. Триката трябва да са съобразени и с уредите, защото има уреди, на които пречат ръкавите например", разкрива Савчева.

Снимка: bTV

За съчетанието с обръчи на музика "Пролетен вятър" триката са обшити с релефни цветя. Екипите за композицията с топки и въжета на саундтрака към филма "Шерлок Холмс" пък са плетени на една кука. В избора на моделите и платовете за костюмите участват и самите момичета.

"Като занесох първото трико те казаха: „Не ни харесват тези цветове!". И се започна! Няколко пъти направихме проби, докато се стигне до този цвят", разкрива дизайнерката.

Снимка: bTV

Кристалите са задължителен елемент в триката, а новите екипи на момичетата ще имат над 6000 ръчно поставени камъчета. Колкото по-бляскави са триката, толкова по-щастливи са момичетата.

Най-много от ценните камъни Росица е слагала за световното в Монпелие преди 6 години - по 11 хиляди на всяка дреха. Триката приличат на ризници, а момичетата на Илиана Раева печелят световна титла и два бронзови медала.

За олимпийските игри в Рио през 2016 г. за първи път пък тя използва розета. Старобългарският символ, наподобяващ медальон, е поставен на гърдите на момичетата. Роси вярва, че им е донесъл късмет при спечелването на бронзовия медал.

"Аз съм вярващ човек и когато ми предложиха да сложа тези розети, го приех наистина така - абсолютно убедено. Според мен, когато се правят триката трябва... не само трика, всички неща, които човек прави, трябва да влага любов в тях и много позитивизъм".

Дизайнерката разкрива, че съвършенството и добрата работа се крие във вниманието към детайла и в персоналното отношение към всяко едно от момичетата.

„Винаги съм си мислела за тях. Доста добре съм ги опознала през тези години и знам всяка каква емоция носи в себе си. И винаги сме се съобразявали с това, с тяхната емоционалност, защото всяка от тях си носи собствения заряд. Мисля си за тях. Мисля си и вечер понякога като си легна", разказва Роси.

През годините тя преживява всеки успех или разочарование заедно с момичетата. Най-емоционалният момент за нея е докато ги гледа по телевизията в очакване на оценките в Рио, където пък, освен на почетната стълбичка, те намериха място и в топ 3 на ансамблите с най-красиви трика на авторитетното списание за мода "Вог".

Снимка: Getty Images

"Тогава беше много вълнуващо, защото те преживяха много неща, а ние бяхме винаги през цялото време с тях, с Ина... много вълнуващо беше тогава!", спомня си дизайнерката.

Сега щафетата поемат новите момичета от ансамбъла. До първото им голямо състезание - Гран При в Москва, остават броени дни, а Росица и екипът ѝ са под пълна пара. По триката се правят финални корекции. И да знаете: когато падне камъче или в плата се появи дупка...е на късмет!