на живо

Трите български кралици в битка за европейските тронове

Ивет Лалова, Мирела Демирева и Габриела Петрова ще се борят за медали в Берлин

Lap.bg

Българската лека атлетика отдавна не е преживявала толкова вълнуващ ден! Не една, не две, а цели три от най-добрите ни състезателки ще излязат на олимпийския стадион в Берлин, за да мерят сили с най-добрите и да ги предизвикат на европейското първенство. 

Ивет Лалова, Мирела Демирева и Габриела Петрова ще дадат най-доброто от себе си, като шансът за медал в секторите за скок височина и троен скок е съвсем реален. Най-успешната ни спринтьорка в последните години пък ще се опита да се класира за финала на 200 м. 

Освен трите кралици, на стадиона ще видим още двама българи - Инна Ефтимова и Момчил Караилиев, които ще трябва да минат през квалификации, за да стигнат до полуфиналите в своите дисциплини.

Именно с участието на Ефтимова в сериите на 200 м откриваме българското участие. Те започват в 12:25 ч., като за полуфинал се класират първите 3 финалистки от всяка серия и следващите 3 с най-добри времена. Инна вече участва в едно състезание в Берлин. Тя завърши 22-ра на 100 м.

Участието на господата с български флаг ще закрие състезателят по троен скок Момчил Караилиев. Опитният атлет е на трети пореден шампионат на открито, като в предишните задължително се изявяваше и във финала. той започва участието си в 13:40 ч.

Снимка: Lap.bg

Ивет Лалова ще блести на пистата след 20:40 ч. българско време. Тогава са полуфиналите на любимата ѝ дисциплина 200 м, като българката влиза по право в тях, след като постигна 7-и най-добър резултат в Европа. Ивет реши да не рискува с участие на 100 м и насочи всичките си сили на двойно по-дългата дистанция. За вечно усмихнатата ни атлетка това е пето поредно европейско първенство в последните 8 години.

Снимка: Lap.bg

В същото време заканата си да стане първа на Стария континент ще изпълнява Мирела Демирева. Българската състезателна в скока височина, която вече има в колекцията си сребърен медал от олимпийски игри, се класира за разпределението на отличията в Берлин с лекота и заяви, че има сили да стане шампионка!

Снимка: Lap.bg

След редица неуспехи и разочарования Габриела Петрова отново е там, където ѝ е мястото - във финала на тройния скок. Само 1 опит бе достатъчен на спортист на годината на България за 2015 г. да преодолее квалификационната норма и със съхранени сили отново ще я видим на стадиона след 21:00 ч. българско време.

Снимка: Lap.bg