на живо

Трябва ли австралийските власти да депортират Новак Джокович? (АНКЕТА)

Дайте своето мнение в нашата анкета

Reuters

Драматичните събития с Новак Джокович в Австралия вълнуват цял свят. От стъпването на сръбския тенисист на южния континент всеки ден се очаква решение дали властите ще го депортират или той ще може да се бори за 10-ата си титла от първия за годината турнир от Големия шлем. 

Казусът раздели света, а вие може да дадете вашето мнение в анкетата ни:

Трябва ли австралийските власти да депортират Новак Джокович?

Новак Джокович пристигна в Австралия на 6 януари. Той обяви ден преди това, че е получил специално медицинско разрешение да се включи в Откритото първенство на Австралия, дори без да има поставени ваксини срещу коронавирус. 

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти. 

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран. Такава власт има министърът по емиграцията на Австралия Алекс Хоук. Той може да вземе еднолично решение, а адвокатите на сърбина - отново да обжалват. 

Снимка: Getty Images

Вече трети ден обаче изявление от министъра липсва. 

В хода на драматичните събития станаха ясни и други подробности за сърбина. Той не е ваксиниран, а медицинското му изключение е признато на базата на положителен PCR тест, направен в Белград на 16 декември. 

Снимка: Getty Images

Въпреки че е трябвало да бъде под карантина, Джокович разкри, че се е срещнал с френски журналист. 

Германското издание "Шпигел" пък разследва евентуална фалшификация с теста на сърбина. При проверка, той първо е давал отрицателен, а след това положителен резултат. 

Стана ясно още, че Ноле е подал невярна информация при влизането си в Австралия. Той е заявил, че не е пътувал извън родината си в предишните 14 дни, въпреки че на Нова година е бил в Испания. За това неразбирателство тенисистът обвини агента си. 

Семейството на Джокович - майка му Дияна, баща му Сърджан и братята му Марко и Джордже, не спират да го защитават, докато траят драматичните събития далеч от родината. В специално интервю за bTV Сърджан Джокович заяви, че синът му не е направил нищо лошо и е показал, че ваксинацията против коронавирус трябва да е личен избор. 

Основната му теза е, че конкурентите на сърбина правят всичко възможно, за да не може той да се превърне в първия тенисист, спечелил 21 титли от Големия шлем. В момента Ноле, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20 купи. 

Снимка: Reuters

Джокович все пак присъства в жребия за Откритото първенство на Австралия. Той определи, че световният номер 1 ще започне похода си към 10-та титла в Мелбърн срещу друг сърбин - Моимир Кецманович.