на живо

Трябва ли да бъдат платени 700 млн. евро за Меси?

Футболистът и адвокатите му твърдят, че трансферът може да се осъществи без пари

Reuters

Раздялата между "Барселона" и Лионел Меси изглежда все по-близо. Футболистът вече заяви, че смята да продължи кариерата си в друг отбор, въпреки че е част от каталунския гранд от самото начало на професионалната си кариера.

Но да имаш Лионел Меси в състава си, струва пари. И за да сме по-точни - струва 700 млн. евро. Такава е сумата, записана в откупуващата клауза в договора на аржентинеца. Именно нея трябва да плати следващият му клуб. Това ще го направи най-скъпия футболист в света, изпреварвайки Неймар, който през 2018 г. премина от "Барса" в ПСЖ срещу 222 млн. евро.

На фона на намалелите приходи на отборите заради прекъсването на първенствата заради пандемията от коронавирус и ограничението на броя на фенове по трибуните (или липсата на такива), тази сума хич не е скромна и Лионел Меси не е по джоба на който и да е клуб. Това накара адвокатите му да търсят варианти. 

Една от тезите, с които се спекулира в европейските спортни издания, е че Лионел Меси може да си тръгне от "Барселона" когато поиска, тъй като може да активира клауза, влизаща в сила за последната година от настоящия му договор, който изтича след сезон 2020/2021. Според нея аржентинецът много бързо може да се превърне в свободен агент.

Само че от Ла Лига - Испанската футболна асоциация, направиха официално проучване и заявиха, че нещата стоят по друг начин. Да, Меси има такава клауза в договора си, но вече е късно за нейното ползване. Тя е трябвало да се активира до 10 дни след края на сезона. Въпреки забавянето заради пандемията от коронавирус, аржентинецът вече не може да се възползва от нея.

Решението е официално. И това означава, че новият клуб на Меси със сигурност трябва да плати 700 млн. евро, за да го има на разположение.

Снимка: Reuters

Като фаворит в тази битка за подписа на един от най-обичаните футболисти в света се очертава английският "Манчестър Сити". Мениджър на "гражданите" е Хосеп Гуардиола. Двамата с Меси работиха заедно в "Барселона", когато клубът спечели две титли от Шампионската лига.