на живо

Трудна победа прати Григор на полуфинал в Пекин

Българинът се наложи със 7:6(5), 4:6, 6:2 над Роберто Баутиска Агут

Getty Images

Григор Димитров се класира за полуфиналите на тенис турнира в Пекин от категория АТР 500, след като победи трудно Роберто Баутиста Агут със 7:6(5), 4:6, 6:2.

Успехът беше трети за българина срещу испанеца в пети мач помежду им. Така Димитров стриктно следва плана си да защити точките за световната ранглиста, след като миналата година игра на финал. 

Вероятен съперник на българина в следващия етап на шампионата е световният номер 1 Рафаел Надал, който обаче ще трябва да се справи първо с Джон Иснър на четвъртфинал.

Още в първия гейм Роберто Баутиска Агут можеше да реализира пробив, но роденият в Хасково тенисист успя да предотврати такъв неприятен сценарии. Той дори взе подаването на своя съперник за 3:2, но испанецът не се поколеба да върне услугата за 3:3.

Снимка: Getty Images

Двамата не си позволиха изненади в следващите части, въпреки добрите шансове да излязат напред в резултата, и вкараха гейма в тайбрек. И той не отстъпваше по равностойна игра. Димитров поведе с 4:2 при размяната на полетата, а след това Агут изравни. При 6:5 за българина се наложи намеса на технологията "Ястребово око", а точката беше преиграна. Испанецът пропусна лесна топка и хасковлията поведе с 1:0 сета.

В първите геймове на втория сет изненади нямаше. Двамата тенисисти взимаха подаванията си до 3:3. След грешка на форхенд в седмата част обаче съперникът на Григор излезе напред в резултата, записвайки пробив. Това беше достатъчно, за да затвори сета при 6:4 и да изравни резултата.

Снимка: Getty Images

В третия гейм на третия сет българинът спаси на косъм подаването си. В следващата част обаче Димитров беше безапелационен и реализира пробив след 40:0, а след това затвърди предимството си за 4:1. Агут успя да върне един гейм, но с нов пробив за 6:2 Димитров си осигури място сред четиримата най-добри в турнира този сезон.