на живо

ЦСКА и Локомотив София остават без лиценз за новия сезон!

"Армейците" и "червено-черните" все пак може продължат участието си в А група

Ладислав Цветков

ЦСКА и Локомотив София няма да получат лиценз за участие в европейските клубни турнири за новия сезон. Днес Лицензионната комисия към БФС официално е информирала клубовете за решението си. Документите на ЦСКА и Локомотив бяха в процес на разглеждане. Преди седмица бе оповестено, че 8 клуба са изпълнили критериите за участие в А група от новия сезон, а 4 от тях могат да играят и в Европа.

Наскоро мажоритарният собственик на ЦСКА Ивайло Манджуков обяви, че дълговете на клуба са 23 милиона лева, от които 10 милиона към държавата.

Дългът на Локомотив към НАП е малко над 1 милион лева.

ЦСКА и Локомотив имат 7 дневен срок да обжалва решението на Лицензиозната комисия.

Източници на bTV твърдят, че причината за отказване на лиценз за А група  на "армейците" е по-скоро формална. Затова и ръководството на ЦСКА да има една седмица срок за обжалване. Същите източници твърдят, че в този срок сигурно, критериите за участие в А група ще бъдат покрити.

Според други версии, витаещи сред запознати със събитията в ЦСКА, клубът няма да се възползва от срока за обжалване и ще се стигне до обявяване в несъстоятелност. След това ще се търсят законови начини да се откупи търговската марка ЦСКА и макар и след санкции от БФС и УЕФА, клубът да продължи участието си в А група.

Вижте и официалното изявление на Лицензионната комисия към БФС, която обявява, че Локомотив София, Хасково и Марек също не покриват необходимите критерии за участие в А група:

"След проведено редовно заседание във вторник, 19 май, Лицензионната комисия разгледа в детайли всички допълнителни документи на клубовете и отказа издаването на лиценз за участие в европейските клубни турнири и българското първенство на отборите на ЦСКА, "Локомотив" (Сф), "Марек" и "Хасково". Лиценз за участие в европейските клубни турнири получава отборът на "Черно море".

Клубовете, неполучили лиценз, имат право да обжалват в едноседмичен срок пред Апелативната комисия. Всички засегнати клубове са уведомени за решенията на Лицензионната комисия."