на живо

Заради Рамазанa: Футболист симулира контузия, за да се нахранят съотборниците му (ВИДЕО)

По време на месеца на постите не се яде и не се консумират напитки през светлата част на деня

Кадри с хранещи се турски футболисти по време на мач се превърнаха в хит в социалните мрежи. На клип, публикуван от beIn Sports, се вижда как играчи на втородивизионния "Кечиоренгюджю" от Анкара се възползват от спиране на играта в 11-ата минута, сядат на тревата и започват да се хранят и пият вода.

Забелязват се четирима футболисти, коленичили на терена, докато ядат фурми и банани. Вратарят пък пие вода.

Текстът към видеото гласи: "Когато контузия по време на мача "Гиресунспор" - "Кечиоренгюджю" съвпадне с призив за молитва, футболистите нарушават постите си".

До обяд в сряда клипът е бил гледан повече от три милиона пъти в социалните мрежи.

Месецът на постите в мюсюлманския свят – Рамазан, започна в понеделник. Ежегодният пост отбелязва първото откровение на пророка Мохамед и се спазва от вярващите по целия свят.

Постите траят между 29 и 30 дни, в зависимост от тълкуванието на лунните фази от мюсюлманите и имат за цел да приближат хората до Бога чрез самодисциплина и смирение.

По време на месеца на Рамазан, мюсюлманите, спазващи постите, не се хранят и не пият през светлата част на денонощието. Обикновено те хапват преди изгрев слънце, яденето е известно като Сухур, и още веднъж вечерта при призива за молитва при залез слънце. Това ядене се нарича Ифтар.

И тъй като футболните срещи са предимно вечер, играчите проявяват креативност, когато се налага да нарушат постите за Ифтар.

През 2018-а, в два приятелски мача преди световното първенство в Русия, вратарят на Тунис Муез Ассен два пъти получи контузия при започването на Ифтар, позволявайки на съотборниците му да се нахранят и да се напият с вода.

Тогава тунизийски журналист обясни какво се случва с тялото на професионалните атлети по време на пости.

"До началото на световното първенство Рамазан ще е приключил, но ще е взел своето от футболистите. Физически е изтощително. Като някой, който пости, мога да ви уверя, че едва се справяме с всекидневните си задължения, а какво остава за интензивни тренировъчни програми. Почти всички играчи са мюсюлмани и много от тях са силно вярващи - молят се пет пъти на ден и т.н. Когато изберат да постят, вероятно го правят, за да изпълнят задълженията си към Бога и да бъдат "благословени" или "възнаградени" за доброто си поведение".