на живо

УАДА към МОК: Не допускайте Русия на олимпийските игри

Изпълнително бюро на УАДА с ключови препоръки

Световната антидопингова агенция (УАДА) съветва Международния олимпийски комитет (МОК) да не допуска Русия до участие на летните олимпийски игри в Рио де Жанейро.

По-рано през деня членът на независимата комисия на УАДА Ричард Макларън представи публично доклада си, в който обяви участието на руското правителство в манипулирането на положителни допинг проби на спортисти от Сочи 2014. Канадският адвокат потвърди държавната намеса в мащабна схема за прикриване и фалшифициране на проби.

Президентът на УАДА Сър Крейг Рийди обяви на официалния сайт на организацията, че е имало извънредно заседание на Изпълнителното бюро на агенцията, на което е бил дискутиран докладът. 

Също на сайта си, Световната антидопингова агенция публикува ключови препоръки, базирани върху доклада на Макларън.

Ето какви са те:

1. Международният олимпийски комитет и Международният параолимпийски комитет трябва да решат, според техните правила, да откажат квоти за Рио 2016 на всички атлети, заявени от Руския плимпийски комитет и от Руския параолимпийски комитет.

2. Международните федерации, разобличени в доклада на Макларън, трябва да осмислят отговорностите си според Кодекса на УАДА, що се касае до Руските национални федерации.

3. Представители на руското правителство трябва да получат забрана да посещават международни състезания, включително Рио 2016.

4. Руската национална антидопингова агенция трябва да остане независима според Кодекса и тази независимост, както и екип, ще бъдат разследвани от УАДА.

5. Лицензът на антидопинговата лаборатория в Москва трябва да бъде спрян.

6. Комисията по етика към ФИФА трябва да разгледа обвиненията, касаещи футбола и ролята, която има в тях членът на техния Изпълнителен комитет - спортният министър на Русия Виталий Мутко.

7. Макларън и неговият отбор да завършат мандата си, а УАДА да осигури нужното финансиране за това.

Очаква се в четвъртък (21 юли) МОК да обяви крайното си решение по отношение на руските спортисти и тяхното участие на олимпийските игри.