на живо

Убедителна Пиронкова преодоля квалификациите в Маями

След бърза победа над световната №143

Getty Images

Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова си осигури място в основната схема на WTA 1000 турнира в Маями (САЩ)! Тя преодоля квалификациите с лекота, след като победи с 2:0 сета (6:0, 6:3) Олга Говорцова (Беларус) за малко повече от час игра.

Стартът на пресявките бе доста по-труден за Пиронкова, която надигра с 2:0 сета (7:6/0/, 7:6/4/) Кати МакНали (САЩ).

Срещу Говорцова Пиронкова показа стабилност на сервис и доминираше в разиграванията. Пловдивчанката взе първата част само за 24 минути.

Съперничката ѝ започна да поема повече рискове във втория сет и това даде резултат. Представителката на Беларус стигна до пробив при 1:1, Цвети обаче направи рибрейк. Двубоят продължи да бъде равностоен, но Пиронкова демонстрира по-здрави нерви и сложи точка на спора с 6:3.

За Пиронкова това ще бъде трето участие в основната схема на WTA турнир от началото на календарната година. Тя се впусна в подгряващия Yara Valley Classic в Мелбърн, както и в Australian Open, но отпадна още в първия кръг.

Снимка: Getty Images

След дългото отсъствие заради майчинство, Пиронкова се завърна с гръм и трясък, класирайки се за четвъртфиналите на US Open 2020, където бе елиминирана от бившата №1 в света Серина Уилямс (САЩ). Последваха отпадане в третия кръг на "Ролан Гарос" и преодоляване на квалификациите в Австралия.

Най-силното представяне на Пиронкова в Маями е стигането до третия кръг през 2014 г., когато отстъпи на Анджелик Кербер (Германия). Първата ни ракета не е участвала в турнира от 4 години.