на живо

УЕФА препоръчва: Следете тези 50 млади таланти

Кои са футболистите, за които ще се говори след години?

uefa.com

Кои ще са новите звезди на европейския футбол? Всеки един фен и мениджър си задава този въпрос.

От Европейската футболна централа (УЕФА) се притекоха на помощ и изготвиха списък с 50-е млади таланти (до 21 години), чието развитие да следим през следващите години. 

Ясин Адли - Франция, 19 г., "Бордо"
Пристигна в клубния си тим от ПСЖ през януари 2019 г. Отбеляза красив гол срещу "Олимпик" Марсилия през декември. В момента черпи вдъхновение от своя треньор - легендарния полузащитник Пауло Соуса.

Бленди Бафтиу - Косово, 21 г., "Балкани"
Талантлив атакуващ полузащитник. Бафтиу е голмайстор на косовската лига в момета с 10 попадения в 17 мача. Очаква се да получи първата си повиквателна за мъжкия национален отбор през 2020 г.

Алесандро Бастони - Италия, 20 г., "Интер"
След един сезон под наем в "Парма", централният защитник се завърна в "Интер" през лятото на 2019 г. Направи дебют в Серия "А" през септември и запаси титулярното си място.

Снимка: Getty Images

Майрън Боаду - Нидерландия, 18 г., АЗ Алкмаар
Той е роден в Амстердам, а майка му и баща му са от Гана. Нападателят на националния тим на Холандия до 21 г. не спира да бележи за АЗ в местното първенство и Лига Европа.

Домагой Брадарич - Хърватия, 20 г., "Лил"
Талантлив и обещаващ нападател. Брадарич беше титуляр за "Хайдук" Сплит на 18 г. и продължи с доброто си представяни и след трансфера във Франция.

Едуардо Камавинга - Франция, 17 г., "Рен"
Бърз и с много умения, звездата му в "Рен" изгря в края на миналия сезон. През този е сред твърдите титуляри, а през декември отбеляза първи гол в Лига 1.

Райън Шерки - Франция, 16 г., "Олимпик" Лион
Сочен е за един от най-перспективните играчи в Лига 1 след Килиан Мбапе. Той е най-младият голмайстор на "Олимпик" Лион, отбелязвайки гол на 4 януари само на 16 години и 140 дни. За него казват, че създава неочаквани ситуации и привлича вниманието на всички.

Джонатан Дейвид - Канада, 19 г., "Гент"
Отбеляза 11 гола в първите си 12 мача за Канада, с което впечатли специалистите в Белгия. За "Гент" има над 20 попадения, в това число и 2 в груповата фаза на Лига Европа.

Зурико Давиташвили - Грузия, 18 г., "Рубин" Казан
Полузащитникът направи огромен скок, заменяйки грузинското с руското първенство без проблем. Той е син на нападателя Сулико Давиташвили и вече е футболист на мъжкия национален отбор.

Снимка: uefa.com

Додо - Бразилия, 21 г., "Шахтьор" Донецк
Той и висок само 1,66 м. През пролетта играеше в португалския "Витория", а след това се ориентира добре в Украйна и се пребори за титулярно място в Шампионската лига.

Одсон Едуранд - Франция, 21 г., "Селтик"
Силен, атлетичен и изненадващо бърз. Продукт на школата на ПСЖ. Действа хладнокръвно при голови ситуации. Вече е звезда в националния отбор на Франция до 21 години и топ реализатор на Шотландия.

Димитрис Емонуилидис - Гърция, 19 г., "Панатинайкос"
В момента играе под наем в "Паниониос". Отбеляза два пъти в 91-ата минута, след като влезе като резерва, дори срещу "Олимпиакос".

Фабио Силва - Португалия, 17 г., "Порто"
Той е син на бившия капитан на Португалия Хорхе Силва. Превърна се в най-младия дебютант на "Порто" - на 17 години и 22 дни и най-младия голмайстор през октомври.

Ансу Фати - Испания, 17 г., "Барселона"
Превърна се в най-младия голмайстор в Шампионската лига (на 17 години и 40 дни), след като вкара при победата над "Интер" с 2:1 през декември. Вече носи капитанската лента на тима на Испания до 21 години.

Снимка: uefa.com

Флорентино Луис - Португалия, 20 г., "Бенфика"
Изгряващата звезда на "орлите" получи прякор Октопода, тъй като пуска пипала навсякъде в центъра на терена. Уменията му да се пребори за топката привлякоха вниманието на много скаути.

Брайън Хил - Испания, 18 г., "Севиля"
Той се превърна в най-младия голмайстор на тима в Ла Лига през април, а през ноември стана първият испанец, роден в 21-ви век, който бележи в Лига Европа.

Мейсън Грийнууд - Англия, 18 г., "Манчестър Юнайтед"
Нападателят, който е добър и с двата крака, отбеляза на "Астана" на 17 години и 353 дни, за да стане най-младия голмайстор на "Юнайтед" в Лига Европа. За първи път започна като титуляр във Висшата лига през декември.

Рийс Джеймс - Англия, 20 г., "Челси"
Игра под наем в "Уигън" през миналия сезон, а в последните месеци е един от твърдите титуляри на "Челси". В дебюта си в Шампионска лига вкара гол.

Бубакар Камара - Франция, 20 г., "Олимпик" Марсилия
Превърна се в титуляр за "Марсилия" през последните два сезона. Камара е висок само 1,78 м, но компенсира с много бързина и интелигентни действия.

Кан-ин Лий - Южна Корея, 18 г., "Валенсия"
Атакуващият полузащитник отбеляза при дебюта си в Ла Лига през септември, а в същия месец се превърна и в най-младия кореец, играл в Шампионска лига.

Михал Карбовник - Полша, 18 г., "Легия" Варшава
Левият защитник може да бъде новият Нголо Канте. Той е титуляр в "Легия" и скоро може да се превърне в най-скъпия играч, излязъл от полската лига.

Вадим Карпов - Русия, 17 г., ЦСКА Москва
Местният талант се превърна в най-младия защитник в елита на Русия (17 години и 70 дни) и вече е основен титуляр. 

Снимка: uefa.com

Секу Койта - Мали, 20 г., "Залцбург"
Заедно с Арлинг Холанд направиха страхотна есенна кампания със "Залцбург". Койта вкара 6 гола в първите си 7 мача за клуба.

Жул Кунде - Франция, 21 г., "Севиля"
Централният защитник впечатли в "Бордо" с възможността си да раздава дълги пасове. "Севиля" го привлече през лятото, а сега е титуляр.

Деян Кулусевски - Швеция, 19 г., "Аталанта"
Играе под наем в "Парма" и за това не игра в Шампионска лига през есента, но най-вероятно ще получи повиквателна за националния тим на Швеция за Евро 2020.

Диего Лаинес - Мексико, 19 г., "Бетис"
Най-скъпият мексиканец, пристигнал в Европа. Той пристигна през януари в Севиля и със своите 1,67 м е доста добър, когато трябва да надбяга противников играч.

Ноа Ланг - Холандия, 20 г., "Аякс"
Бързо крило, изключително уверен в напрегнати ситуации. Ланг стана първият играч с хеттрик при дебюта си за "Аякс" от 1959 г. насам.

Богдан Леднев - Украйна, 21 г., "Динамо" Киев
Играе под наем в "Зоря" Луганск в страхотния сезон, който правят. Успява сам да си изработи и да реализира положения, както и да всее страх при преки свободни удари. 

Денис Ман - Румъния, 21 г., "Стяуа" 
Вече направи скок от националния отбор до 21 години към мъжкия. Този талантлив нападател очаква голям трансфер в чужбина, след като впечатли в местната лига.

Габриел Мартинели - Бразилия, 18 г., "Арсенал"
Бразилецът е първият футболист на "Арсенал", който бележи 4 пъти в първите си 4 мача след Иън Райт. Юрген Клоп го посочи за "таланта на века".

Снимка: uefa.com

Никола Моро - Хърватия, 21 г., "Динамо" Загреб
Силен и идеен, Моро се завърна в "Динамо" след като лекува тежка контузия в коляното. Скоро може да го видим и в националния тим на Хърватия.

Рафаел Леао - Португалия, 20 г., "Милан"
За него се говори като за "португалския Мбапе", а според треньора в "Спортинг" е по-добър от Кристиано Роналдо на тази възраст. Присъедини се към "Милан" през лятото.

Трой Парът - Ирландия, 17 г., "Тотнъм"
Нападателят, който има отговор на всички въпроси. Парът дебютира за мъжкия национален отбор през 2019 г., а във Висшата лига през декември.

Страхиня Павлович - Сърбия, 18 г., "Партизан"
Започваше като титуляр в центъра на отбраната на "Партизан" през 2019 г. Очаква се да се присъедини към "Монако" през януари и да дебютира за мъжкия национален отбор.

Панайотис Рецос - Гърция, 21 г., "Байер" Леверкузен
Кампанията на защитника беше помрачена от контузия, но сега бившия играч на "Олимпиакос" е на крака. Спокоен е и същевременно опасен при преки свободни удари.

Букайо Сака - Англия, 18 г., "Арсенал"
През септември, на 18 години и 14 дни, крилото Сака се превърна в най-младия голмайстор на "Арсенал" в Лига Европа след Аарън Рамзи.

Ойан Сансет - Испания, 19 г., "Атлетик" Билбао
Изкусният атакуващ полузащитник се представя добре в баската провинция и скоро би трябвало да го видим като част от националния отбор на Испания.

Арнор Сигурдсон - Исландия, 20 г., ЦСКА Москва
Най-младият исландец, играл в Шампионската лига. Вкара първия гол за страната си през октомври.

Бубакари Сумаре - Франция, 20 г., "Лил"
Отборът на Сумаре не успя да прескочи групите на Шампионската лига, но неговото представяне в средата на терена му изгради репутация. 

Снимка: uefa.com

Калвин Стенгс - Нидерландия, 21 г., АЗ Алкмаар
Бързото крило напомня доста на Ариен Робен. Стенгс направи страхотен сезон в АЗ Алкмаар и скоро дебютира за мъжкия отбор на Холандия.

Магомед-Шапи Сюлейманов - Русия, 20 г., "Краснодар"
Висок само 1,71 м, родом от Дагестан, Сюлейманов често се появява в руския тим до 21 години, а с "Краснодар" разкрива големите си амбиции.

Доминик Собослай - Унгария, 19 г., "Залцбург"
Част от мъжкия национален отбор на Унгария. Може да стреля към вратата с двата крака и го сравняват с Пол Погба. В полезрението е на английски отбор.

Томас Таварес - Португалия, 18 г., "Бенфика"
Високият, строен и рошав десен бек беше титуляр в Шампионската лига през есента.

Тете - Бразилия, 19 г., "Шахтьор" Донецк
След няколко акции по дясното крило, Тете получи прякора "Урагана" в Бразилия. В "Шахтьор" много го ценят и са му сложили висока цена.

Томас Естевес - Португалия, 17 г., "Порто"
"Порто" отказа оферти от "Манчестър Сити" и "Барселона" за десния бек, който беше част от шампионския тим от миналия сезон в Младежката шампионска лига.

Франциско Тринкао - Португалия, 20 г., "Брага"
Национал до 21 години, стана шампион на Европа до 19. Притежава умения, баланс и е автор на много впечатляващи отигравания. 

Мартен Вандевоорт - Белгия, 17 г., "Генк"
Стана най-младия вратар, играл в Шампионската лига, след като дебютира срещу "Наполи" на 17 години и 287 дни. Върви по стъпките на Симон Миноле. 

Зиньо Ванхеусден - Белгия, 20 г., "Стандард"
Кръстен на бразилската звезда от 90-те Зиньо, той игра за "Интер" преди да премине в "Стандард" през 2019 г. Често е част от титулярите на своя отбор.

Яри Весхарен - Белгия, 18 г., "Андерлехт"
Страхотното му представяне през миналото лято направи футболиста (тогава на 17 г.) най-младия голмайстор на европейското първенство до 21 години. След това дойдоха головете при мъжете.

Душан Влахович - Сърбия, 19 г., "Фиорентина"
Високият 1,90 м нападател подписа първия си професионален договор на 15 г. с "Партизан". В момента кара втория си сезон във Флоренция и е известен като "новия Ибрахимович".

Снимка: uefa.com