на живо

УЕФА през 2014 г.: В София няма развит транспорт, ВИП стаи, закони и... стадион

Отхвърлената кандидатура на страната ни за домакинство на Евро 2020 показва липсата на условия за големи спортни събития у нас

Ладислав Цветков

Кандидатурата на страната ни за домакинство на европейско или световно първенство звучи като приятно предизвикателство, докато не се сблъскаме с условията, в които евентуалните мачове трябва да се проведат. 

Опитът да приемем голямо спортно събитие (световно или европейско първенство по футбол или олимпийски игри) не е първият в историята. През 2014 г. България кандидатства за домакин на част от мачовете от Евро 2020. Шансовете са големи - за първи път шампионатът ще се проведе в 12 града по целия континент. 

София е един от 19-те града, които кандидатстват за тази чест. Само че опитът отново е неуспешен. В доклада на УЕФА, който представя плюсовете и минусите на страните-кандидатки, фактите са красноречиви - в столицата ни няма достатъчно добре развит транспорт, легловата база в хотелите не покрива изискванията за луксозни помещения, а стадион... липсва.

Снимка: Lap.bg

Всъщност България кандидатства с проект. На мястото на стадион "Славия" трябва да се построи ново съоръжение за 33 621 зрители. От УЕФА заявяват, че в представения проект липсва основна информация, като данни за осигуряването на сигурността на феновете, разположението на помещенията, капацитета на паркинга. При спазването на всички изисквания на Централата за безопасност, капацитетът може да спадне под 30 000 зрители, а това е крайно недостатъчно. 

По проект това съоръжение трябваше да се изгради и да влезе в експлоатация до февруари 2017 г. Само че и днес изграждането му не е стартирало.

От УЕФА не изискват само добър стадион, а и развита транспортна мрежа. Такава в София по това време няма. През 2014 г. метрото все още не стига от летището до центъра на столицата. Споменава се, че няма и развита пътна мрежа между София и съседните страни и няма изгледи до 2020 г. тя да бъде изградена. 

Капацитетът на летище "София" също е недостатъчен за събитие от този ранг и за успешна кандидатура трябва да се извършат доста промени.

Снимка: btvnovinite.bg

Хотелите в София са достатъчни. Те покриват минималния изискуем капацитет. Само че проблемите идват заради липсата на луксозни стаи, в които да бъдат настанени важните гости на мачовете. 

УЕФА е недоволна и от липсата на закони за билетите "на черно", както и строги правила за регулация на публичните събития. 

Една от най-важните характеристики за успешно провеждане на голям футболен форум е наличието на доброволци, които да помагат за организацията. Закон, който регулира тяхната дейност и набиране, също няма.

От Централата са недоволни и от свободното рекламиране на алкохол и цигари у нас.