на живо

УЕФА пуска повече фенове на европейското

Централата премахва ограничението за до 30% от капацитета на стадионите

Reuters

Страхотни новини за футболните фенове. УЕФА се готви да премахне ограничението за максималния капацитет на стадионите до 30%, за да може да приеме повече запалянковци за мачовете от европейското първенство, което започва през юни, информира "Ройтерс".

Ограничението бе наложено заради пандемията, но властите във Великобритания и Русия вече изразиха готовност да допуснат по-голям брой фенове за мачовете в Лондон и Санкт Петербург. 

УЕФА е изразила готовност да вдигне забраната, за да могат и останалите 10 града-домакини да приемат повече привърженици. Броят на феновете по трибуните обаче ще зависи от властите на всяка страна.

Снимка: Reuters

От УЕФА са дали срок до 7 април на всяка от 12-те държави-домакини да обяви по колко зрители ще бъдат допускани по стадионите.

Домакините, които не могат да гарантират присъствието на фенове по трибуните, ще загубят правото си да приемат мачове. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън вече обяви, че в началната фаза на турнира на "Уембли" ще бъдат допуснати 10 000 фена, но след 21 юни, когато страната навлиза в четвъртия етап на борбата с COVID-19, се очаква техният брой да бъде увеличен значително.

По всяка вероятност повечето стадиони ще отворят съоръженията за от 25 до 50%.