на живо

УЕФА пуска фенове на стадионите още от баража България - Унгария

Решението влиза в сила от следващата седмица

Getty Images

УЕФА отваря стадионите за публика, реши Изпълнителния комитет на организацията на свое заседание. Това ще важи от следващата седмица, когато започват баражите за класиране на европейското първенство и има мачове от турнира Лига на нациите.

Разрешението за допускането на фенове ще засегне и националния отбор на България, тъй като на 8 октомври "лъвовете" приемат Унгария на стадион "Васил Левски" в полуфинален бараж за европейското първенство.

На стадионите ще може да влизат до 30% публика от капацитета на съоръженията, като това е максималният брой. Решението на УЕФА няма да важи за държавите, в които публиката на стадионите все още е забранена.

"Днешното решение е чувствителна първа стъпка, която поставя здравето на феновете на първо място и зачита законите във всяка държава. Въпреки че всички сме изправени пред общ враг като COVID-19, различните страни имат различни подходи и различни предизвикателства във всеки един момент. Това решение позволява много по-голяма гъвкавост на местно ниво за справяне с приемането на фенове", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.

"27 държави на континента вече позволяват достъп на фенове до известна степен. В тези трудни времена е важно да върнем повече надежда и страст в живота на футболните фенове и ги призоваваме да се държат по подходящ начин", добави той.