на живо

УЕФА ще засади 600 хил. дървета заради Евро 2020

Европейската централа иска да намали вредните емисии във въздуха

uefa.com

УЕФА планира да засади общо 600 хиляди дървета в 12-те страни, които ще приемат мачове от Евро 2020 като задължение към опазване на околната среда. От европейската централа съобщиха, че по този начин искат да намалят вредните емисии във въздуха, които ще бъдат създадени покрай пътуванията около европейското първенство догодина.

Шампионатът на Стария континент през 2020 г. ще отбележи 60 години от създаването на УЕФА. За първи път първенството ще се проведе в 12 държави, а сред градовете-домакини са Дъблин, Баку, Лондон, Санкт Петербург, Букурещ и други.

Заради новия формат се очаква нарастване на пътуванията за феновете, официалните лица и играчите.

Според президента на УЕФА Александър Чеферин от всичко това ще пострада природата, а целта на организацията е да я опази.

"УЕФА се отнася много сериозно към своите задължения и борбата с въглеродните емисии. Нашето партньоство с "Южен полюс" ще ни позволи да създадем нови стандарти за възобновяеми енергийни източници, които ще имат траен ефект върху планетата", каза Чеферин.

Според първоначалните проучвания пътуванията около Евро 2020 ще доведат до отделяне на 405 хиляди тона въглеродни емисии в атмосферата.

Във всяка от страните-домакини на шампионата ще бъдат засадени по 50 хиляди дървета.