на живо

УЕФА слага таван на заплатите във футбола

Европейската централа все още не иска да прибягва до видеоповторения

Getty Images

Революционна промяна, която ще засегне едни от най-големите футболни звезди, готви УЕФА. Пред словенско издание, цитирано от "Ройтерс", президентът на европейската футболна централа Александър Чеферин заяви, че подобна стъпка ще намали финансовата пропаст между големите и малките клубове.

"Въвеждането на таван на заплатите ще принуди клубовете да са по-рационални. Това ще е голяма борба и спечелването ѝ според мен ще представлява историческа промяна. Най-заможните клубове стават все по-богати и разликата между тях и останалите се увеличава. В бъдеще ще трябва сериозно да разгледаме възможността да ограничим бюджетите на клубовете за заплати", заяви словенецът.

Той е категоричен, че подобна промяна би била от полза на футбола в Европа.

Чеферин все още не бърза с въвеждането на видеоповторенията в европейските първенства и международните клубни турнири на Стария континент, въпреки че технологията вече се прилага в надпревари под шапката на Световната футболна централа, като Купата на конфедерациите в Русия.

Причината е, че по този начин се накъсва играта. 

"Не бива да нарушаваме ритъма на играта, като позволим спиране на действието за по няколко минути на всеки десет минути", каза Чеферин.