на живо

УЕФА не търси алтернатива за финала на Шампионската лига... все още

Той трябва да се играе в Санкт Петербург

Getty Images

Европейската футболна централа (УЕФА) все още не обмисля да премести финала в Шампионската лига. Това се казва в официално съобщение, последвало спекулациите след покачилото се напрежение между Русия и Украйна. 

"УЕФА постоянно и внимателно следи ситуацията. В момента обаче няма планове за промяна на мястото", се казва в изявление на УЕФА.

Финалът трябва да се изиграе на 29 май на стадиона в Санкт Петербург. 

По-рано през деня се появиха догадки, че мачът ще бъде преместен, а като фаворит за нов домакин се посочваше "Уембли" в Лондон.

Късно вчера (21 февруари) президентът на Русия Владимир Путин заяви, че признава независимостта на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска народни републики и изрази готовност да им помогне с военна сила. Позицията му беше остро критикувана от европейски страни, в това число и България. 

От руска страна също отрекоха да се говори за промяна.

"Такива спекулации имаше и преди 15 години, още през 2008 г., когато пак ни взимаха домакинството. УЕФА е най-голямата международна спортна организация и тя не се влияе от политическия контекст. Водим подготовка за финала по план. Очакваме пристигането на повече от 50 хиляди чуждестранни привърженици", заяви председателят на организационния комитет на финала Алексей Сорокин.

В последните два сезона заради пандемията от коронавирус финалът на Шампионска лига беше местен два пъти. През 2020 г. трябваше да е в Истанбул, но се проведе в Лисабон, а през 2021 г. отново турската столица не успя да приеме феновете и се наложи те да пътуват до Порто.