на живо

"Уембли" - четвъртият лъв (ВИДЕО)

"Домът на футбола" беше изграден на ново през 2007 г.

"Уембли" - четвъртият лъв (ВИДЕО)

Домът на футбола. Това може да е само английският "Уембли". Стадионът, който тази вечер (7 септември) ще приеме мача от квалификациите за европейско първенство между Англия и България. 

Съоръжението в Лондон беше реконструирано през 2007 г., след като 4 години по-рано беше съборено до основи. Сега то е с капацитет 90 000 човека и е едно от най-модерните в света. 

В историята си "Уембли" е бил домакин на двата финала в Шампионската лига през 2011 и 2013 г., финали за Купата на Англия, наелектризиращи плейофи за влизане във Висшата лига и куп други събития. 

Снимка: Lap.bg

Някои от тях наранили дълбоко английската гордост. Като най-пресен спомен е срещата между Англия и Хърватия през 2007 г., завършила с победа на гостите с 3:2. Лампард, Джерард, Бекъм и компания са лишени от участие на Евро 2008, а Стив Макларън стана символ на тъгата.

Друг неприятен спомен е полуфиналът от 1996 г. Англия е домакин на европейското и губи от големия си съперник Германия с дузпи. Решителната е пропусната от сегашният селекционер Гарет Саутгейт. Същото това европейско носи и една от най-сладките победи за Англия - над съседите от Шотландия с 2:0, а Дейвид Сийман и Пол Гаскойн са героите за цялата нация.

Снимка: Getty Images

Върхът в историята на "Трите лъва" безсъмнено е домакинското световно през 1966 г. На финала на Уембли победата е срещу Западна Германия, а мачът ще се запомни с гола-фантом в полза на "Трите лъва".

Съоръжението не е "запазена територия" само за футбола, въпреки че най-често се свързва с него. Всъщност рекордът за зрители на "Уембли" е 98 хиляди и е поставен на... концерт на Адел през 2017 г. 

Боксовият сблъсък между Владимир Кличко и Антъни Джошуа за титлите в тежка категория през 2017 г. напълни до краен предел трибуните. За радост на повечето присъстващи, тогава британецът победи.

Ръгбито и американският футбол също събират хиляди привърженици по трибуните на "Уембли".

Снимка: Reuters

Тази вечер (7 септември) се очаква голяма българска агитка да се настани около терена, за да подкрепя националите. А дали ще е доволна от крайния продукт? Предстои да разберем.

Тагове:

Уембли