на живо

Уикенд с надежди за Токио 2020

Мъжкият национален отбор по волейбол ще опита да спечели квота за олимпийските игри

Facebook

Най-важната седмица за националния ни отбор по волейбол настъпи. От 9 до 11 август в зала "Конгресна" във Варна, България тръгва в похода си към олимпийската мечта. Съперници на родните "лъвове" ще бъдат Бразилия, Египет и Пуерто Рико. Отборите ще играят всеки срещу всеки, а победителят в групата ще се класира директно за игрите в Токио през 2020.

В първата си среща България се изправя срещу Египет. На 10 август е мачът срещу Пуерто Рико. На 11 август е битката с Бразилия. Българските мачове са от 20:30 часа, а първите срещи в трите дни, в които "лъвовете" няма да вземат участие, са от 17:30 часа.

Българският отбор показа не дотам убедително лице по време на Лигата на нациите, след като завърши на 12-ата позиция. Цялата подготовка на родните национали обаче през тази година е концентрирана изцяло към квалификацията във Варна и спечелването на квота за Олимпийските игри още през този уикенд. 

Ако приемем, че първите два двубоя срещу „фараоните“ и пуерториканците преминат без излишно напрежение и с успех за българските момчетата, последната среща Във Варна с Бразилия ще се окаже решителна за класирането на един от двата отбора на най-важното спортно състезание на планетата. Или поне директното класиране, тъй като всеки от двата тима ще получи своя втори шанс на съответната континентална квалификация през месец януари 2020 г. при неуспех в морската ни столица.

Снимка: Facebook

"Селесао" пристигна във Варна с най-доброто, с което разполагат - Бруно Резенде, Уолъс Де Соуса, Рикардо Лукарели, Йоанди Леал и Лукас Сааткамп ще поведат тима към Токио.

Фактите говорят, че през последните две години България на два пъти победи Бразилия във Варна, а надеждите са сега това да се случи за трети път, за да запише хеттрик. По време на тазгодишното издание на Лигата на нации, „лъвовете” загубиха с 1:3 гейма. Последната среща на тима ни с Египет е през миналата година, когато в контролна среща България ни отстъпи с 1:3 гейма.

Снимка: Facebook

Победителят от квалификацията във Варна ще получи и традиционната японска кукла Дарума. Това ще бъде наградата за отборите, които спечелят шестте групи от квалификациите за Токио 2020 от 9 до 11 август. Японската кукла ще се превърне в талисман за късмет на волейболните селекции, които ще си осигурят участие на игрите в Япония догодина. Дарума ще носи късмет по пътя на спечелилия в месеците до старта на олимпийския турнир в Токио, на който ще участват само 12 отбора.

Дарума е кръгла традиционна японска кукла, изработена през V век по модел на легендарния будистки монах Бодхидхарма. Японците вярват, че куклата носи късмет. Дарума е символ на постоянство, късмет и служи за насърчаване.

Японската кукла символизира огромните усилия на отборите  по пътя към Токио 2020 и като символ на късмет ще бъде с отбора, който представя страната си на най-голямата спортна сцена. Дарума е избрана за награда за победителите в олимпийските квалификации по волейбол не само защото носи късмет, но и защото споделя общи важни спортни ценности с волейбола като постоянство и смелост.

Снимка: FIVB

Постоянство, много смелост и късмет ще са необходими на българските волейболисти. „Лъвовете” разчитат и на допълнителни сили от трибуните. Многократно доказала се като една най-темпераментните, варненските фенове ще трябва да разкрият пълния си потенциал по време на квалификацията.

Последното участие на олимпийски игри за България беше в Лондон през 2012 г., когато отборът завърши на четвъртата позиция. Българският тим пропусна олимпийски игри в Рио 2016, което е допълнителна мотивация за силно представяне и класиране на Игрите в Токио.

Но победителите не ги съдят. Ако България надмогне себе си в петък, събота и неделя и спечели квота за Токио 2020, всичко, случило се в последните няколко месеца, ще бъде безвъзвратно забравено. При неуспех обаче напрежението, интригите и томахавките, заровени в полза на общия национален интерес, непременно ще излязат на повърхността.