на живо

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев: Седенето зад бюрото е новото пушене

Той предлага различни лесни упражнения, които могат да бъдат изпълнявани и в офиса

Ладислав Цветков

Ултрамаратонецът Красимир Георгиев, който през януари месец бяга на пътека 36 часа, за да подкрепи хората, които се борят с рака, сега си е поставил за цел да раздвижи всички, които прекарват по-голямата част от работното си време седнали зад бюро.

"Новото пушене" - така издръжливият спортист нарича неприятния офис навик, който води до затлъстяване и заболявания.

"Седенето зад бюрото е също толкова нездравословно. С навлизането на всички тези технологии в последните години, все повече се заседяваме по бюрата и работните си места. Работата ни вече не е толкова свързана с обикаляне, ставане, навеждане и вдигане. Тези хора, които стоят по 10-12-15 часа пред компютъра и работят, трябва да ги раздвижим по някакъв начин. Тялото ни е създадено така, че колкото повече стимули му даваме, толкова повече ще работи. Ако един 8-часов работен ден мине без ставане... Човек се чувства по-различно, когато стане, разходи се, скача. В крайна сметка така се вдига и производителността", казва Георгиев.

Снимка: Личен архив

Той е подготвил  специална серия с упражнения, които да ангажират мускулите на цялото тяло и се правят за няколко минути, дори и в офиса.

Какви са те, вижте в следващото видео: