на живо

Управителният съвет на Левски поиска оставката на БФС (ВИДЕО)

"Сините" ще излязат с юношите на полуфинал за Купата на България, ако Литекс бъде изхвърлен от турнира

bTV

Управителният съвет на ПФК Левски единодушно реши на своето днешно заседание да поиска оставката на ръководството на Българския футболен съюз и свикване на извънреден изборен конгрес на централата.

"УС настоява за свикване на извънреден конгрес, на който да бъдат избрани нов президент, нов Изпълком и нови членове на съответните комисии, като в новия Изпълком да не членуват собственици, президенти и ръководители на футболни клубове", заяви след заседанието председателят на УС на "сините" Иво Тонев.

"Трябва да се научим в тази страна, че има правила и закони, които са за всички. Затова искаме оставката на ръководството на БФС. Там има хора и в комисиите, и по-нависоко, които са в тежки зависимости от много години. Дошло е времето българския футбол да се управлява от чисти и неопетнени хола. Конгресът е върховния орган, който може да избере такива", каза още Тонев.

УС на Левски единодушно реши преди стартиране на новия полусезон да инициира среща на всички собственици и ръководители на отборите от "А" група заедно с ръководители, главни редактори и собственици на водещите медии в България и съответните представители от БФС, по възможност на най-високо ниво, на която среща да се обсъди какво ще се случва в българския футбол оттук-нататък.

"Сините" също така ще обжалват евентуално решение на СТК за отнемане на спечелените 7 точки в трите мача срещу Литекс през есента.

"Ние имаме доста добри юристи, които работят по този казус. Ако ни бъдат отнети точки, ще стане доста интересно. Сезонът е приключил. Това е", каза Тонев.

Ако пък Литекс бъде изхвърлен и от турнира за купата на България, то Левски ще участва в надпреварата с юноши на полуфиналите.

"УС единодушно взе решение, че ако Литекс бъде изваден от турнира за купата на България и Левски бъде върнат в този турнир, Левски ще участва в полуфиналните мачове с юноши. Не искаме по административен начин да участваме в този турнир. Литекс ни победи, както и да се е случило това, така че нашето място не е в този турнир", каза Тонев.

Управителният съвет на Левски даде много добра оценка за работата на спортния директор Георги Иванов и на старши треньора на отбора Стойчо Стоев през есенния полусезон.

Левски завърши с равен брой точки с лидера и шампион Лудогорец, но отпадна на четвъртфиналите в турнира за купата на България след поражение с 0:3 след продължения от Литекс в Ловеч.

"УС даде много добра оценка на спортния директор, на старши треньора и на неговия екип и на всички футболисти за представянето им и за постигнатите резултати в първия полусезон. Основните ни цели са участие в евротурнирите и при възможност - атакуване на шампионската титла, т.е. те не се променят", коментира председателят на УС на "сините" Иво Тонев.

"Спортно-технически сме наясно с проблемите ни. Спортният директор и старши треньорът трябва да преценят как да ги решат. Знаем добре и хубавите и лошите неща. Няма човек в ръководството на Левски, който да не си дава сметка, че чисто футболно отборът на Лудогорец е на доста по-високо ниво. Ние сме наясно, че трябва се стремим, че трябва да подобряваме качеството ни на игра всеки ден. Като класа, качество и финансово Лудогорец е над всички отбори и то в пъти. В момента ние сме с равни точки с тях. Оценката ни е добра към спортния директор и към треньорите, защото с това, с което разполагаме, те успяха да извлекат максимума", допълни той.

Левски планира да отдели по-голяма сума за зимна селекция.

"Сумата за селекция ще бъде увеличена и следва да се компенсира от участие в Евротурнирите или от продажба на определен наш футболист. В случай, че сумата в бюджета не бъде възстановена от тези пера, ще бъде допълнена от мажоритарните собствениците на капитала. Затова и решихме всяко плащане, излизащо извън рамките на бюджета, ще се гласува от УС и единствено УС ще има правомощия да прави допълнителни разходи от предварително предвидените", обясни Тонев.

В Левски очакват около 3 милиона собствени приходи през този сезон, което е с милион повече в сравнение с предишната година.