на живо

US Open 2020: Отказ от претенции и строги ограничения за тенисистите

Организаторите обявиха мерките, които спортистите трябва да спазват, ако искат да играят в Ню Йорк

Началото на Откритото първенство на САЩ е планирано за 31 август в Ню Йорк, а близо месец преди старта организаторите обявиха строги мерки, които тенисистите и техните щабове ще трябва да спазват, ако искат да участват в надпреварата от Големия шлем.

Състезателите ще бъдат задължени да изберат за настаняване един от два посочени хотела, като няма да бъдат под карантина при пристигането си в страната.

Всеки от тях може да резервира максимум две стаи, една от които ще бъде платена от Американската тенис асоциация USTA, а другата - от самия спортист. Преди началото на турнира всички участници ще трябва да подпишат отказ от претенции в случай, че се заразят с COVID-19.

При пристигането си в САЩ тенисистите ще бъде тествани и ще трябва да останат изолирани в хотелската си стая до излизането на резултатите. Чак след това те ще могат да посетят кортовете на комплекса "Флашинг Медоус", където се провежда US Open.

Втори тест ще бъде направен 48 часа по-късно. Освен това за общото състояние на тенисистите и телесната им температура ще бъде следено ежедневно. Всички участници в турнира са задължени да носят предпазни маски и да спазват социална дистанция, с изключение на мачовете и тренировките.

Все още редица от водещите тенисисти, начело с действащия шампион Рафаел Надал, се колебаят дали да участват в турнира. Световният номер 1 Новак Джокович пък съобщи, че строгите мерки в Щатите може да повлияят на решението му да играе в Ню Йорк.