на живо

Усик остана непобеден след 12 рунда срещу Чисора

Украинецът триумфира след единодушно съдийско решение

Twitter

Бившият абсолютен шампион в полутежка категория Олександър Усик остава непобеден при професионалистите (18 мача, 18 победи, 13 с нокаут). Украинецът надделя над по-опитния Дерек Чисора (42 мача, 32 победи, 10 загуби) в Лондон след пълни 12 рунда и единодушно съдийско решение.

Успехът донесе на олимпийския шампион от 2012 г. междуконтиненталната титла на Световната боксова организация (WBO).

Срещата се проведе без публика и при строги мерки против разпространението на коронавирус. Дни преди мача всички участници в гала вечерта, организирана от агенция "Мачруум", бяха изолирани в така наречения "балон", а членовете на щабовете на боксьорите, както и всички от телевизионния екип в зала "Уембли", носеха маски и шлемове.

Чисора започна с тежки атаки от първия гонг и успя в първите рундове да вкара няколко крошета в главата на украинския си опонент. В четвъртата част Усик се спъна и падна, но се изправи без проблем и продължи.

След петия рунд промяната беше видима. Чисора като че ли започна да чувства умора, а съперникът му все по-често да вкарва ударите си и да продължава да се движи пъргаво из ринга. Това се отрази на по-тежкия британец. В седмия рунд роденият в Зимбабве боксьор беше разтърсен от прекрасна акция на Усик, но не падна.

Това като че ли вдъхнови украинеца да е по-настоятелен и да вдигне темпото още. Чисора обаче не се предаде. Така се стигна до последния 12-и рунд, в който и двамата боксьори изглеждаха на предела на силите си. 

Въпреки заканите преди мача, те показаха уважение един към друг, поздравиха щабовете на противника и изчакаха решението на съдиите.

И тримата рефери посочиха единодушно за победител Олександър Усик - 117:112, 115:113, 115:113.

Успехът в мача носи не само титла на украинеца, а и престиж. Това е едва втори успех на Усик в тежка категория. След като спечели всички пояси при по-леките, той качи килограми и дебютира през октомври 2019 г. в "кралската категория" с победа над американеца Чаз Уидърспуун.

Усик остава и основен претендент за титлата в тежка категория на Световната боксова организация (WBO). Поясът е притежание на друг британец - Антъни Джошуа, заедно с отличията на Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова асоциация (WBA) и Международната боксова организация (IBO). 

Всъщност именно Ей Джей беше единственият зрител до ринга. Той внимателно наблюдаваше мача, организиран от промоутъра, който защитава и неговите интереси - Еди Хърн. В следващата си среща Джошуа ще защитава всичките си титли срещу Кубрат Пулев. Мачът е на 12 декември в лондонската зала "О2".