на живо

Уверен "Олимпик" Лион е стъпка по-близо до голямата цел (ВИДЕО)

Френският отбор отново победи "Виляреал" и е на 1/8-финал в Лига Европа

БГНЕС

За втори пореден сезон "Олимпик" Лион преодоля без особени проблеми първия кръг от елиминациите в Лига Европа. "Хлапетата" вече са част от най-добрите 16 в турнира, след като спечелиха с 1:0 реванша срещу "Виляреал", отстранявайки испанския тим с общ резултат 4:1. Френският отбор игра със спокойствие и увереност през по-голямата част от реванша на испанска земя и заслужи успеха в двойката, който приближава футболистите на треньора Бруно Женесио до голямата мечта - финала на "Парк Олимпик Лион".

"Жълтата подводница" имаше инициативата през първото полувреме, но така и не създаде чисто голово положение. Два удара на централния нападател Енес Юнал бяха отразени от вратаря Антони Лопеш. Той се намеси и след почивката, когато хубав шут нанесе капитанът на домакините Марио Гаспар. Действайки на контраатака, гостите създаваха по-опасните ситуации. В 57-ата минута Даниеле Бонера изчисти топката от голлинията след удар на Набил Фекир, а секунди по-късно блокира и добавката на Мемфис.

В 78-ата минута шансовете на домакините за обрат намаляха още повече. Левият бек Жауме Коста получи два жълти картона в рамките на броени секунди, тъй като си позволи да репликира за пореден път решения на главния съдия Лука Банти. Само 4 минути по-късно Серхио Асенхо отрази удар на Бетран Траоре, но в 85-ата не успя да спре атакуващия халф на съперника и Фекир. Двамата излязоха сами срещу стража, а Траоре отбеляза решителното попадение. Той вече има 11 гола за сезона във всички турнири, а до края пропусна още две чудесни възможности.

Снимка: БГНЕС

"Виляреал" отпада на 1/16-финалите за втори пореден сезон, след като преди година бе отстранен от "Рома". Испанският тим има само 3 отбелязани гола в 6 двубоя срещу френски отбори в историята на участията си в европейските турнири. "Хлапетата" продължават напред за 18-и път в 21 случая, в които са постигали успех като домакини в първия мач от елиминационен сблъсък в континентална надпревара. Те също така спечелиха едва за четвърти път в 16 гостувания на испански тимове. "Лион" преодолява 1/16-финалите на Лига Европа за трети път в четири участия на тази фаза.