на живо

В Австралия: Министър Хоук може да анулира визата на Джокович по друг начин

Той може да се позове на невярната информация при пристигането на тенисиста

Reuters

Има ли край драмата между Новак Джокович и Австралия? Изглежда, че тази сага може да продължи, дори световният номер 1 в тениса да спечели обжалването на анулираната си виза!

В момента се изчаква решение на Федералния съд на Австралия дали сърбинът ще бъде депортиран. Преди дни министърът по миграционните въпроси Алекс Хоук се възползва от правото си и еднолично прекрати разрешението на Джокович да пребивава в страната. Тогава той посочи като причина член 133 от местния закон. Той гласи, че тенисистът е заплаха за живота и здравето на местните граждани. 

Именно това твърдение обжалват адвокатите на Новак. 

Снимка: Getty Images

Дори да спечелят обаче, министър Хоук може да отмени визата на сърбина по член 107 и 108. Според тях той има право да назначи депортация, ако пристигащият е вписал грешни данни при стъпването си на австралийска земя. 

Както вече знаем, Джокович призна, че е направил това. Той е отбелязал, че не е пътувал никъде 14 дни преди пристигането си в Австралия, но на Нова година е бил в Испания. 

Снимка: Reuters

Сърбинът се извини за тази неточност, като заяви, че агентът му е попълнил невярната информация, вместо него. 

Премеждията на носителя на 20 титли от Големия шлем започнаха още с пристигането му в Австралия на 6 януари. Той обяви два дни преди това, че е получил специално медицинско разрешение да се включи в Откритото първенство на Австралия, дори без да има поставени ваксини срещу коронавирус.

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.

В хода на драматичните събития станаха ясни и други подробности за Джокович. Той не е ваксиниран, а медицинското му изключение е признато на базата на положителен PCR тест, направен в Белград на 16 декември.

Въпреки че е трябвало да бъде под карантина, Джокович разкри, че се е срещнал с френски журналист.