на живо

В Белград очакват Новак Джокович като герой

Медиите са обградили летище "Никола Тесла"

Сърбия очаква своя Новак Джокович! Световният номер 1 в тениса трябва да пристигне в родината си около 13:20 ч. българско време, след като беше депортиран от Австралия, а визата му беше анулирана. 

Медиите нямат достъп до терминала на летище "Никола Тесла", който в момента се обновява. Очаква се той да излезе през VIP терминала, но не е ясно дали Джокович ще говори пред тях или ще предпочете да свика пресконференция, на която да дискутира случая. 

Фенове, които да очакват своя тенис любимец, все още няма около летището.

Джокович опита да влезе в Австралия на 6 януари на базата на специално медицинско изключение, тъй като на 16 декември е дал положителен резултат на PCR тест и може да не се ваксинира до 16 май 2022 г. 

Снимка: Димитър Тасев

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

Снимка: Димитър Тасев

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина, а след това Федералният съд в страната потвърди решението му. 

Снимка: Димитър Тасев

Депортацията на тенисиста означава, че той няма да може да играе на Откритото първенство на Австралия. Надеждата на Джокович беше да спечели 10-та титла в Мелбърн и по този начин трофеите му от Големия шлем да станат 21. В момента той, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20.

Освен това Ноле има забрана да влиза в страната за 3 години и трябва да плати 500 000 долара съдебни разходи.