на живо

В Чехия: Легендарният Бицан има 821 гола, Роналдо не е рекордьор (ВИДЕО)

Местната федерация публикува специално видео в социалните мрежи

Кристиано Роналдо не е най-резултатният футболист за всички времена и се нуждае от цели 62 гола, за да го постигне. Това обявиха от футболната асоциация на Чехия, публикувайки специално видео в социалните мрежи.

Според местната централа, след консултация с комитета по история и статистика, легендата на чешкия футбол Йозеф Бицан остава над всички, като дори е отбелязал не 805, а 821 попадения в официални мачове.

"Кой е най-големият голмайстор в историята? Йозеф Бицан или Кристиано Роналдо? Въпрос със сложен отговор. Най-вече, защото трябва да отсееш официалните голове на Бицан, което е трудно. Нашият комитет по история и статистика обаче се зае със задачата.", казва Ярослав Коларж от чешката футболна асоциация.

"Базирахме проучването си на статистически данни от престижни международни сайтове, които отбелязват, че Бицан има 805, разяснявайки, че попаденията му във втора дивизия на Чехия през 1952 г. с екипа на "Храдец" Кралове липсват. Ние успяхме да ги открием - 53 гола в 36 мача. Проверихме и всеки детайл относно представянето на Бицан в шампионата, за Купата на страната и в международни срещи. След това стигнахме до официалния брой попадения на Бицан."

"От името на комитета по история и статистика обявяваме, че Йозеф Бицан е реализирал 821 гола в официални двубои! Това означава, че Кристиано Роналдо все още не е най-резултатният в историята и трябва да положи още усилия, за да подобри рекорда."

Подобна реакция имаше и от бразилския "Сантос" в края на миналата година, когато Лионел Меси вкара 644-то си попадение за "Барселона", подобрявайки постижението на Пеле за брой голове с екипа на един тим. Краля на футбола има 643 за "Сантос" в периода 1957-1974.

Според клуба обаче трябва да се зачитат всички попадения на Пеле, дори и реализираните в приятелски и неофициални мачове, с които трикратният световен шампион стига невероятните 1091 гола.

Самият Пеле не приема да бъде смятан и за третия най-голям голмайстор в историята на футбола. Той използва социалната мрежа "Инстаграм", за да обяви, че е недостижим на върха с цели 1283 гола, оставяйки далеч зад себе си Бицан и Роналдо.