на живо

В Испания, Италия и Германия похарчиха рекордно много за трансфери

"Реал" Мадрид, "Ювентус" и "Байерн" Мюнхен харчат най-много

Getty Images

Трансферното лято приключи и е време за равносметки. С всяка следваща година футболът става все по-скъп феномен. Поне това е изводът от сделките през топлите месеци на 2019 г.

В Англия не успяха да бият рекорда си за похарчени пари за трансфери, въпреки че набързо пръснаха 1,41 млрд. паунда. Очаквано това е най-високата сума на първенство.

Що се отнася до подгласника, трябва да отбележим, че в Испания гледаха да не отстъпват на Острова. Тимовете в "Ла Лига" са похарчили 1,24 млрд. паунда за нови футболисти. Това е своеобразен рекорд за испанския футбол. Най-скъпият трансфер е преминаването на младия Жоао Феликс от "Бенфика" в "Атлетико" Мадрид за 114 млн. паунда. 

Снимка: Reuters

Иначе в "Реал" Мадрид изхарчиха най-много пари за нови футболисти. След завръщането на Зинедин Зидан начело, "белите" взеха петима футболисти, а емблематична е сделката за Еден Азар от "Челси" срещу 90 млн. паунда. В "Барса" пък най-скъп е Антоан Гризман, който дойде от "Атлетико" Мадрид за 108 млн. паунда.

Италия се нарежда на трето място в летните харчове. 1,06 млрд. паунда преминаха в ръцете на други отбори в замяна на футболни качества. Това също е рекорд.

Там шампионът "Ювентус" е първенец по похарчени пари, а най-скъп е Матайс Де Лихт, който пристигна от "Аякс" за 77 млрд. евро. Ромелу Лукаку премина в "Интер" от "Манчестър Юнайтед" за 58,5 млн. паунда и също допринесе за скока със 17% на харчовете за нови футболисти спрямо миналия сезон.

В Германия са сравнително пестеливи. Само 670 млн. паунда бяха похарчени за нови играчи - нов рекорд.

Снимка: Reuters

Очаквано най-много пари пръснаха от "Байерн" Мюнхен. Лукас Ернандес е най-скъпата покупка. Той дойде от "Атлетико" Мадрид за 72 млн. паунда. 

Снимка: Getty Images

605 млн. паунда са харчовете във френското първенство. Въпреки кризата, "Монако" отпусна най-много, а най-скъпата покупка е Висам Бен Йедер, за когото "Севиля" взе 36 млн. паунда.