на живо

В кухнята на кухнята преди Олимпийските игри (ВИДЕО)

Екипите ще трябва да приготвят около 60 000 ястия на ден

Стартът на Олимпийските игри в Рио де Жанейро е след по-малко от 3 месеца, а в Бразилия кипи трескава подготовка за посрещането на над 18 000 участници във форума. Всички те ще имат възможността да опитат както местни специалитети, така и обичайни за техните страни храни.

Отговорник за изготвянето на разнообразното меню на спортисти, треньори и щабове по време на форума е Марсело Кордейро. Атлетите ще могат да избират от пет типа кухня – бразилска, азиатска, международна, италианска, халал и кашер.

Преди да бъде изготвено окончателното меню, Кордейро ще проведе около 20 дегустаторски сесии.

"Основната ни цел е да осигурим пълна безопасност при приготвянето на храната и съхранението на съставките. Работим с голям отбор от диетолози и с над 50 човека, които контролират всичките фази на отглеждане на продуктите. Уверяваме ви, че имаме пълен контрол от снабдяването до сервирането в Олимпийското село", заяви той

По време на игрите екипът в кухнята ще трябва да приготвя около 60 000 ястия на ден, а продуктите за тях често ще надхвърлят 210 000 килограма. Почти всички съставки ще са местни, с изключение на специфичните за всеки регион. Храната ще бъде сервирана на биоразградими чинии.

Атлети и треньори ще се хранят в огромна палатка в Олимпийското село, а кухнята, в която ще бъдат приготвяни менютата, ще бъде с площ от 9 000 кв. м.