на живо

В "Мерцедес" умуват какво да правят с непокорния Хамилтън

Британецът отказа да изпълни нареждане от бокса в преследване на титлата

Getty Images

Изпълнителният директор на "Мерцедес" - Тото Волф, все още не е решил дали ще накаже пилота Люис Хамилтън заради вчерашната му проява на пистата в Абу Даби.

Британецът отказа да изпълни нареждане от бокса на тима и да увеличи скоростта, за да не позволи на представителя на "Ферари" - Себастиан Фетел, да спечели победата за своя тим. Вместо това Хамилтън предпочете да запази бавно темпо с надежда, че неговия съотборник и основен конкурент за титлата Нико Розберг да остане извън челната тройка и отличието ще отиде при британеца.

В крайна сметка Розберг завърши втори и спечели трофея за първи път в кариерата си.

"Поставям се на мястото на Хамилтън и се питам какво бих направил. Имаше две ситуации - едната беше да изчезне напред и да покаже, че е най-добрият пилот и че това, можеше да е неговият сезон. Или да блокира Нико. Той реши да направи това. Малко съм раздвоен", коментира Волф след решителното състезание.

Директорът на тима заяви, че намесата в тактиката на британеца е била свързана с победата на тима като цяло.

"Има едно философия, която следваме през годините. Тя е: няма да се намесваме, докато можем да си гарантираме победата. Ние калкулирахме, че можем да загубим това състезание, защото Люис караше все по-бавно и по-бавно. Затова решихме да се намесим, той реши да не изпълни. Има само едно важно нещо - дали това е прецедент за бъдещето? Това е нещото, което трябва да оценим. Но фундаментално трябва да се радваме - имаме 19 победи и нов световен шампион", разясни Волф.