на живо

В Русия: България аут от състезанията по щанги за година

От родната федерация отрекоха подобна информация

Руската информационна агенция ТАСС съобщава, че българските състезатели по вдигане на тежести ще бъдат отстранени от всички международни издания за година. От Българската федерация категорично отрекоха пред bTV.

ТАСС се позовава на свой вътрешен източник във международния орган, който твърди, че санкцията е заради неизплатена предишна глоба в размер на 500 хил. долара. 

Президентът на българската федерация Неделчо Колев беше категоричен, че на конгреса, провел се вчера в Румъния, това не е обсъждано. На него беше решено Русия, Китай, Турция, Армения, Азербайджан, Беларус, Молдова, Казахстан и Украйна да бъдат изхвърлени за година от международни състезания заради нарушение на антидопинговите правила, като по този начин ще пропуснат Световното първенство по вдигане на тежести в САЩ в края на ноември.

По-рано Българската федерация по вдигане на тежести беше отстранена в пълен състав от участия заради положителна допинг-проба на 11 щангисти, дадена през март 2015 година. Тогава нашите състезатели дадоха положителен тест от анаболния стероид станозолол. В хода на разследването стана ясно, че българските тежкоатлети са жертва на чужда небрежност.

Анализатори от Германия, които се занимаваха със случая, установиха, че станозололът, е бил добавен в хранителка добавка в производствени условия и българските щангисти, техните треньори и ръководители изобщо не са подозирали за наличието му. Но изпълнителният съвет на Международната федерация не допусна България до участие с отбора си по вдигане на тежести на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и обяви, че нашата федерация трябва да плати глоба от 500 хиляди долара.

България обаче обжалва тази финансова санкция и дори в две от делата нашата федерация е спечелила. 

Колев разкри, че в неофициален разговор с президента на Международната федерация Тамаш Аян, е договорил споразумение за глобата.