на живо

В Русия съзряха политически натиск върху доклада на УАДА

Почетният член на МОК вярва, че няма да се стигне до отстраняването на Русия от олимпийските игри

Почетният член на Международния олимпийски комитет (МОК) Виталий Смирнов вижда политическа атака срещу Русия и нейните спортисти след публикуването на доклада на независимата Световната антидопингова агенция, от който стана ясно участие на руското правителство в манипулирането на положителни допинг проби от Сочи 2014.

"За съжаление спортът е прекалено голямо изкушение за тези, които искат да извлекат политическа изгода или дивиденти. Спортът трябва да е чист. В мен възникват много въпроси след излизането на този доклад. Например, защо нито един представител на обвинената страна, в случая Русия, не беше повикан да участва в разследването", коментира Смирнов.

По думите му в случая става въпрос за "чудовищен политически натиск", тъй като се обвиняват ведомства като министерството на спорта и тайните служби за сигурност на Русия.

Трикратната олимпийска шампиока по фигурно парзаляне Ирина Роднина подкрепи думите на Смирнов. Според нея "е налице една обща тенденция. Докладът на Макларън цели да предизвика сходни ограничения, каквито са наложени на Русия по отношение на търговията, политиката и отделните лица". 

"Има много силен външен натиск върху Русия. Докладът на Макларън е представен в навечерието на олимпийските игри, което също се прави умишлено. Сега всичко ще зависи от решението на МОК", допълни тя.

Въпреки изнесения доклад Смирнов вярва, че няма да се стигне до отстраняване на Русия от олимпийското движение, защото това би навредило на световния спорт. 

Президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков успя да видя и нещо положително в становището на Макларън: "Фактът, че нямаше никакви препоръки, свързани с отстраняване на всички руски спортисти от олимпийските игри, е успокояващ. Означава, че това не стои на дневен ред. Трябва обаче докладът да бъде анализиран детайлно и тогава ще правим каквито и да било изводи", каза Жуков.